D-403

Izlazeći s gradilišta kamioni u Zvonimirovoj ostavljaju – blato. Zbog nemara ugrožena sigurnost prometa

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prema zakonskim odredbama, izvođači radova (konzorcij GP Krk, Euro-Asfalt i Kolektor) trebali bi isprati naslage zemlje s kotača teretnih vozila prije izlaska na asfaltirane prometniceBlato na kolnicima, na izlazima s gradilišta državne ceste DC 403, već danima ugrožava sigurnost prometa iako bi, prema postojećim zakonskim odredbama, izvođači radova trebali isprati naslage zemlje s kotača teretnih vozila prije izlaska na asfaltirane prometnice.


Izvođač radova na izgradnji DC 403, vrijednoj pola milijarde kuna, je konzorcij koji čine tvrtke GP Krk, Euro-Asfalt i Kolektor. Blatne naslage s kotača teških građevinskih vozila ovih su dana svakodnevna pojava u Zvonimirovoj ulici, kao i na čvoru Škurinje, gdje su smješteni izlazi s gradilišta tunela Podmurvice i vijadukta kojima će cesta biti povezana s mrežom gradskih prometnica.


Na problem je upozorena i prometna policija čiji su djelatnici, prema odgovoru iz Policijske uprave primorsko-goranske (PU PGŽ), u više navrata obišli gradilište i izdali upozorenja izvođačima radova.


Oprema za ispiranje
– Izvješćujemo vas kako su policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka ovaj tjedan nekoliko puta obilazili gradilište s kojega kamioni prolaze Zvonimirovom ulicom u Rijeci.


Tom prilikom su nadležne usmeno upozorili na odredbe članka 45. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, stavak 2. koji propisuje da su vozači koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuju na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom, obvezni zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača, stoji u odgovoru PU PGŽ-a na naš upit o policijskom postupanju u vezi s nanošenjem blata na kolnike s gradilišta ceste.


Upit smo postavili i Hrvatskim cestama (HC), investitoru radova, koji je odgovorio kako su u više navrata upozoravali izvođače na problem nanošenja blata na kolnike, usmeno i putem e-maila, kao i da izvođači imaju na raspolaganju potrebnu opremu za ispiranje kotača teretnih vozila koja izlaze s gradilišta.


Iz HC-a kažu kako su jučer izvođače ponovo upozorili na problem nanošenja blata na prometnice oko gradilišta.Prometni prekršaj


Inače, blato na prometnicama predstavlja ozbiljnu ugrozu sigurnosti prometa, na što već godinama na svojim službenim stranicama upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći kako je riječ i o kažnjivom prometnom prekršaju.


– Zakonom o sigurnosti prometa na cestama u čl. 45. propisano je da vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača.


Ukoliko vozač ne ukloni blato s kotača, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna. Međutim, rijetki vozači se nažalost pridržavaju ove zakonske odredbe.


Problem nastaje kada padne kiša uslijed čega dolazi do miješanja zemlje s kišom te se stvara blato, kolnik je tada vrlo sklizak i postaje opasan za sve sudionike u prometu, stoji na stranicama MUP-a.


Novčana kazna do 15.000 kuna


Iz MUP-a, nadalje, upozoravaju kako je vozač, odnosno izvođač radova, dužan s kolnika ukloniti sve predmete i tvari koje s vozila padnu na cestu, što uključuje i blato s kotača.


– Ukoliko to ne učini, Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, a ukoliko se radi o pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku određena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.


Ukoliko vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne postupe u skladu sa Zakonom, odnosno ukoliko ne uklone predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište, o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba kojoj je povjereno održavanje cesta.


Za uklanjanje blata s kolnika policija angažira tvrtke nadležne za održavanje ceste te im ustupa podatke o počinitelju prekršaja nanošenja blata na kolnik tako da će onaj koji nanese blato biti u obvezi i snositi troškove čišćenja koji mogu mnogostruko nadmašiti predviđenu novčanu kaznu temeljem Zakona, stoji u tekstu na stranicama MUP-a, uz apel vozačima da očiste kotače svojih vozila prije izlaska na asfaltiranu prometnicu, ali i građanima da prijave svako kršenje ovih zakonskih propisa.