Gradsko vijeće

Izglasana nova prometna rješenja u Kraljevici, evo što se sve mijenja

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Radi se o investiciji od oko 700 tisuća kunaNa 11. sjednici Gradskog vijeća, kraljevički gradski vijećnici izglasali su Odluku o uređenju prometa na području Grada Kraljevice, koja donosi nekoliko novosti.


Prometni elaborat na kojem se temelji Odluka predstavio je Sergije Babić iz riječke tvrtke INTEA, a Dražen Strčić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Kraljevice, očekuje da bi se s radovima moglo krenuti u prvoj polovici ove godine.


Proširuje se zona smirenog prometa


Postojeća zona smirenog prometa proširit će se u Strossmayerovoj ulici, na dio ceste kod osnovne škole i vrtića. Ograničenje brzine bit će 30 km/h.

Također, u Strossmayerovoj ulici će biti označena i tri nova pješačka prijelaza, kao i postavljene vibro trake te pet uspornika. Bit će postavljen i treptač na ulasku u zonu smirenog prometa.


Parkiralište kod Doma kulture i sporta dobit će novi ulaz i izlaz. To jest, postojeći dvosmjerni ulaz postaje jednosmjeran, a planira se novi izlaz u kutu parkirališta.


Iako će se time izgubiti dva-tri parkirna mjesta, Sergije Babić kazao je kako će se promet u zoni parkirališta time znatno ubrzati i učiniti sigurnijim.


Novo rješenje za raskršće


Prema trećoj točki elaborata, u susjednoj Preradovićevoj ulici planira se produljenje jednosmjernog režima prometa do kraja ulice.Prema četvrtoj točki, autobusno će stajalište na istočnom privozu Strossmayerove na Županijskoj cesti 5065, biti premješteno oko 170 metara prema naselju, budući da na trenutnoj lokaciji stajališta nema nogostupa.


Elaboratom se predviđa i novo rješenje za raskršće Strossmayerove s ulicama Žlibina i Uglica. Jedna od opcija je bio kružni tok, no zbog značajnog zadiranja u okolne čestice ona se ne preporuča.


Stoga je realnija opcija da se dio srednje trake prenamijeni u trake za lijevo skretanje prema poslovnoj zoni. U skladu s time bi se formirale i ostale površine te bi se dobila bolja preglednost na lokaciji.


Planira se i pješački prijelaz za naselje Banj na Ž5189, Žlibina, a uz koji će biti izvedeni i nogostupi.


Provedeno javno savjetovanje


Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Kraljevice Dražen Strčić kazao je kako su ovom elaboratu prethodili brojni razgovori s nadležnima u Županijskoj upravi za ceste PGŽ, jer i oni participiraju u dijelu regulacije.– S njihove strane smo dobili suglasnost. Također, provedeno je javno savjetovanje i nije bilo primjedbi građana.


Nakon usvajanja ove Odluke o uređenju prometa na području Grada Kraljevice, dužni smo ići s elaboratom prema Ministarstvu unutarnjih poslova koje daje suglasnost.


No kako je ŽUC već dao suglasnost, ni njihova neće biti upitna, rekao je Strčić.


Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić kazao je da se radi o investiciji od oko 700 tisuća kuna. 


– To nisu male stvari, ali nisu ni prve stvari koje činimo za sigurnost prometa i djece u Kraljevici.


Već smo ranije gradili nogostupe, premjestili pješačke prijelaze i sve činimo u smjeru pojačane sigurnosti prometa na području Grada, kazao je Čandrlić.


Kritična točka u centru Šmrike


Nezavisni vijećnik Dino Jagić pitao je kada bi se mogla riješiti kritična prometna točka u centru Šmrike i može li se njeno rješavanje uvrstiti u ove promjene.


Dražen Strčić odgovorio je da s gradonačelnikom ima dogovoren sastanak u Hrvatskim cestama da se riješi čvor u Bobušima i da će se raditi na tome, ali da treba ići korak po korak.


– U ovom smo se trenutku fokusirali isključivo na područje centra Kraljevice i prilaz za Banj, a na što su nas ponukali brojni zahtjevi roditelja koji dovode djecu u školu i vrtić, rekao je Strčić.


Od drugih točaka, vijećnici su izglasali raspisivanje javnog natječaja za ravnatelja/icu Narodne knjižnica i čitaonica Kraljevica, budući da 10. travnja ističe mandatno razdoblje na koje je sadašnja ravnateljica Knjižnice imenovana odlukom gradskog vijeća od 28. ožujka 2019. godine.


Također, gradski su vijećnici izglasali četiri Odluke o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Kraljevice za koje će biti provedeni javni natječaji. Dvije su čestice na području Kraljevice, jedna Šmrike, a jedna Bakarca.