Sjednica Vijeća

Izglasan proračun Grada Kastva od 67,3 milijuna kuna

Slavica Kleva

Foto: S. KLEVA

Foto: S. KLEVAKASTAV – Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici gradski vijećnici Kastva usvojili su proračun za iduću godinu, iznosit će nešto više od 67 milijuna kuna, točnije 67.344.730 kuna. Vijećnici Akcije mladih predali su amandmane kojim su zapravo predložili »skidanje« sredstava s nekih drugih stavki iz proračuna, konkretno s manifestacija i promocije gradske uprave.


Prvim amandmanom tražili su povećanje sredstava za 21 tisuću kuna prvašićima, povećanje poklon-bona s 200 na 400 kuna, ali i da se istovremeno taj isti iznos »skine« s Bele nedeje, na ime usluga promidžbe i informiranja. Drugim amandmanom pak tražili su potpore za organizacije civilnog društva u programima kulture u visini 100 tisuća kuna, ali i da se istovremeno na ime redovne djelatnosti Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti »skine« isti iznos.


Više za kulturu


– Za Belu nedeju se izdvaja više nego za cijelo osnovnoškolsko obrazovanje, kazao je vjećnik Vjekoslav Rubeša, no gradonačelnik Matej Mostarac je odmah replicirao da to naprosto nije točno, podsjetivši da su o prijedlozima Akcije mladih raspravljali i djelomično ih uvrstili u proračun, dakle prihvatili prijedlog za povećanje izdvajanja za poklon-bonove prvašićima.
– No, nismo ih uvrstili kao amandmane jer ih niste niti mogli podnijeti na točku koja nije ni postojala, pojasnio je Mostarac. Podsjetio je i da je povećano izdvajanje za kulturu u iznosu od 150 tisuća kuna. Davor Jurčić iz Akcije mladih, pak, zaključio je da su ipak uspjeli povećati stavke za koje su se zalagali, i to s odbačenim amandmanima. Većinom glasova proračun je u konačnici izglasan.


Usvojena je i odluka o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Kastva u idućoj godini. Tako će se SDP-u isplatiti 14.700 kuna, HDZ-u 14.350 kuna, Akciji mladih također 14.350 kuna, PGS-u 7.000, IDS-u 3.850, Narodnoj stranci-Reformisti 3.500 kuna i Uniji Kvarnera 3.500 kuna. Krešimir Vidović je u ime gradske uprave pojasnio da je to usklađivanje po zakonskim odredbama i da je riječ o isplati minimalnog iznosa propisanog zakonom te tako odgovorio vjećniku Rubeši koji je pitao mora li se baš isplatiti strankama naknada.


Predsjednik Gradskog vijeća Zemir Delić primijetio je da ne treba bježati od političkih stranaka, one nisu zlo, već treba bježati od pogrešaka koje se događaju u praksi te da je političko djelovanje ipak civilizacijski i demokratski doseg.


Jednoglasno je usvojen i plan raspodjele sredstava spomeničke rente za programe očuvanje kulturnih dobara na području Grada Kastva u iznosu od 25 tisuća kuna, a koja će se utrošiti u investicijsko održavanje gradskih zidina. Usvojena je i točka programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Kastva u idućoj godini za što će biti utrošeno 6,924.000 kuna. U prvom redu odnosi se to na građenje nerazvrstanih cesta, javnih prometnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila, na javna parkirališta, javne garaže, javne zelene površine, građevine i uređaje javne namjene te na javnu rasvjetu i groblja.


Uređenje naselja


Malo više vremena vjećnici su utrošili oko točke Odluke o komunalnom redu. Jer tom se odlukom propisuju odredbe o uređenju naselja, načinu uređenja i korištenja površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada, uvjetima korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta, održavanju čistoće i čuvanju površina javne namjene, uklanjanju snijega i leda, uklanjanju protupravno postavljenih predmeta te prekršajne odrebe.


Postavilo se i pitanje je li u redu izreći prekršajnu kaznu od 2 tisuća kuna za istresanje stolnjaka s prozora u staroj gradskoj jezgri ili ostavljanju nepospremljenih drva ispred ulaza u zgradu, koliko će iznositi rok za uklanjanje klima s vidljivih fasada u gradskoj jezgri i slično. U konačnici je prijedlog usvojen, ali posla za komunalnog redara neće nedostajati. Na koncu, usvojen je izvještaj zamjenika gradonačelnika Deana Jurčića o stanju sustava civilne zaštite na području Kastva u ovoj godini te je prihvaćen Plan razvoja sustava civilne zaštite za 2020. godinu.


Osnovati ili ne komunalno poduzeće


Razgovarali su vjećnici i o programu održavanja komunalne infrastrukture na području Kastva. I ovom prilkom se ponovo postavilo pitanje o osnivanju vlastitog komunalnog poduzeća kako ne bi koristili usluge vanjskih tvrtki. Mogu li te stavke iz održavanja komunalne infrastrukture biti jeftinije, čulo se na sjednici, no gradonačelnik Mostarac rezolutno je odgovorio da je u ovom trenutku to nemoguće, ali dugoročno da.


– Nisam siguran da je osnivanje komunalnog poduzeća dobra stvar, pojasnio je slikovito kazavši da bi desetak zaposlenih i njihove plaće koštale više od milijun kuna, a gdje je još nabava skupe mehanizacije.