Novitet

Iz radionice supružnika Šakić iz Viškova stiže zanimljiva inovacija – rasklopive električne saonice

Jakov Kršovnik

Rasklope se, stane se na krilca koja se otvore na bokovima stražnjeg kućišta, a brzina se regulira polugom na upravljaču. Skreće se pomoću gumba na upravljaču, a idealne su za laganu vožnju po snijeguVIŠKOVO – Iz radionice viškovskog obrta 3design Šanell, a koji čine supružnici Zlatko i Nela Šakić, prepoznatljivi po svojim suvenirima s temom glagoljice, o kojima smo više puta pisali, ovaj put stiže jedna nova ideja.


Osmislili su sklopive električne saonice te ih nazvali UNIQUE, a s njima su sudjelovali i na dva nedavna međunarodna sajma inovacija, INOVA 2022 u Osijeku gdje su njihove »Sklopive električne saonice UNIQUE« osvojile zlatnu medalju te na sajmu ARCA 2022 u Zagrebu gdje su u konkurenciji 180 inovacija osvojili brončanu medalju. Za sad su izradili funkcionalni model u omjeru 1:3 te traže investitora s kojim bi krenuli u proizvodnju saonica punih dimenzija: sklopljene su dimenzija 480mm x 500mm x 320mm, a rasklopljene 1120mm x 1150mm x 750mm.


– Svojim malim dimenzijama pogodne su za prijevoz u prtljažniku automobila, a same su saonice vrlo slične romobilu. Rasklope se, stane se na krilca koja se otvore na bokovima stražnjeg kućišta, a brzina se regulira polugom na upravljaču. Skreće se pomoću gumba na upravljaču, kaže Zlatko Šakić. Nela Šakić dodat će kako su saonice idealne za laganu vožnju po snijegu, ali i kako imaju u planu izraditi i verziju koja bi se mogla nositi na leđima, a bila bi pogodna za gorsku službu spašavanja i slične namjene. Također, kaže kako su i ovaj put ostali vjerni glagoljici, na simboličnoj razini.
– U tlocrtu UNIQUE ima oblik glagoljičnog slova »A«, a logo UNIQUE-a je kombinacija glagoljičnog »I« te latiničnog slova »U«. Puni naziv je zapravo »UNIQUE 1«, jer se iza imena UNIQUE nalazi glagoljično slovo »A« s točkom što na glagoljici predstavlja brojku 1. Time smo zadržali poveznicu s našim prijašnjim inovacijama i promicanjem naše kulturne baštine, ovaj put na jedan potpuno novi način, zaključuje Nela Šakić.