30. obljetnica

Iz podmorja riječke luke Ajkule i prijatelji izronili 8 kubika otpada, ali i vrijedan artefakt

Šarlota Brnčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Izronili su puška iz Prvog svjetskog rata, pištolj, ali i vrijedni artefakt staro sidro koje će nakon obrade konzervatora ostati u fundusu muzejaU sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Specijalne jedinice policije “Ajkula“ Rijeka, danas je održana ekološka akcija čišćenja podmorja riječke luke.


Na inicijativu i u organizaciji veterana Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula“, akcija je provedena uz potporu i uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Policijske uprave primorsko-goranske, Lučke kapetanije i dr.


U akciji je sudjelovalo 86 ronioca i to iz Specijalne jedinice policije Rijeka, ronilačkih klubova Kvarnera, Zagreba, Zagorja, pa i iz susjedne Slovenije, kao i iz Hrvatske vojske, vatrogasnih postrojbi, brojnih udruga te građana volontera koje su plovilom pratili policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka.


Foto galerija: Akcija čišćenja podmorja riječke luke u organizaciji Ajkula Foto: Vedran Karuza
Tijekom tri sata akcije iz bazena Riječkog zaljeva je izronjeno oko osam kubika različitog otpada i to odbačene plastike, guma, stakla, starih željeznih predmeta, među kojima je i puška iz Prvog svjetskog rata, pištolj, ali i vrijedni artefakt staro sidro koje će nakon obrade konzervatora ostati u fundusu muzeja.


Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula“ nositelj je projekta “More spaja“ kojim kao nekad u ratu 1991. godine, tako danas u miru pridonose zajednici kroz ekološke akcije čišćenja podmorja na području Kvarnera, veterani žele osvijestiti javnost o značaju očuvanja mora kao najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa.


Tako sinergijom javnog i civilnog segmenta društva pokazuju da se mogu stvoriti nove vrijednosti kako ekološke, tako i kulturne jer ,primjerice, svi pronađeni povijesni artefakti u moru ostat će pohranjeni u riječkim muzejima na spomen ovog projekta te za dobrobit svih budućih naraštaja i cjelokupne zajednice.