Posebna "kolekcija"

Iz Klane za Ruandu: Snježanine šarene haljinice razveselit će afričke djevojčice

Bruna Matičić

Snježana Hata / Foto: M. LEVAK

Snježana Hata / Foto: M. LEVAK

Snježana Hata je, spojivši se s Udrugom »Putokaz za Afriku«, skrojila i sašila trinaest haljinica za djevojčice Kivuma i okoliceKLANA – Haljinice Snježane Hata iz Klane uskoro će razveseliti djevojčice u Ruandi. Za humanitarni pothvat ove vrijedne i kreativne žene saznali smo preko društvenih mreža, upravo onako kako je i ona saznala za humanitarnu akciju Udruge »Putokaz za Afriku«.


– Na inicijativu Udruge »Putokaz za Afriku« uputila me prijateljica Halima Podrug preko društvene mreže Facebook. Oni su ljetos, nakon što su dobili veliku količinu donacija i materijala za šivanje, tražili osobe koje bi im pomogle u šivanju haljinica za djevojčice u Africi. Budući da se šivanjem bavim cijeli život, a obožavam pomagati, obratila sam im se sa željom da se priključim ovoj inicijativi, započela je Snježana Hata te kazala da je, nakon što su joj iz Udruge poslali materijale, trinaest veselih haljinica skrojila u jednom danu, a u pothvatu su joj pomogle kći Barbara Hata i unuka Laura koja je svaku haljinu odobrila.

Haljinice živih i veselih boja te lepršavih krojeva koje je skrojila Udruga »Putokaz za Afriku« proslijedit će djevojčicama iz mjesta Kivumu i okolnim mjestima u Ruandi, a Snježana Hata kao zahvalu je dobila ogrlicu koju su napravile djevojčice, a koju danas ponosno nosi.


Lijek za dušu


Naime, udrugu su osnovale Elizabeth Suzana Kozina i Slavica Ninković Gašparović koje su, nakon puta u Ruandu, potresene onim što su vidjele, odlučile osnovati udrugu čiji je cilj školovati i nahraniti tamošnju djecu te im olakšati svakodnevicu i osvijetliti djetinjstvo. Kako bi to učinile, organiziraju niz humanitarnih aktivnosti, od pružanja mogućnosti kumstva, gdje osoba koja želi sa samo 60 kuna mjesečno može školovati i brinuti o djetetu iz Afrike, do prikupljanja raznih donacija koje šalju u Ruandu, a među kojima je bila i ova.


– Meni je zaista lijek za dušu kada mogu nekome pomoći te kada vidim da je netko sretan, govori nam Snježana.


Objašnjava da je prije pošiljke pomno oprala i ispeglala skrojene haljine, u čemu je posebno uživala.


– Osjećaj je bio kao kad je na svijet trebala doći moja unuka, a ja sam njezinu robu unaprijed pripremala i prala je najfinijim deterdžentom na svijetu!Želja za pomaganjem


Humanitarni rad pruža joj veliko zadovoljstvo i sreću, ali i mogućnost da svoju kreativnost i želju za pomaganjem spoji u jedno. Stoga je, nakon prvog pothvata i haljinica koje je napravila od dobivenog materijala, odlučila skrojiti još haljina, ali i hlača.


Sada su joj iz udruge poslali predivne ukrasne trake za haljine s afričkim motivima, a suradnja je prerasla u divnu akciju, nakon što su joj se priključili i prijatelji s društvenih mreža te sumještani koji joj donose razne šarene materijale. Začudila se koliko ljudi ima otvoreno srce ispunjeno ljubavlju za pomaganjem te, kaže, već ima materijala za tridesetak novih haljina i hlača te jedva čeka zasukati rukave.


Snimio: Mateo Levak


Najsretnijom je čini kada dobije priliku da razveseli drugu osobu, stoga će joj šivanje novih haljinica i hlača za djecu u Africi biti dar koji će si darovati za Božić.


– Uvijek ću se truditi pomoći kako i koliko mogu, a posebno djeci. To me čini presretnom, kazala je Snježana Hata te objasnila da danas svatko može kupiti i donirati odjeću, međutim, na ovaj način volonteri se dodatno angažiraju te čine nešto s ljubavlju i u djela unesu dio sebe.