Odluka

Ivanu Kruljcu nagrada Općine Čavle za životno djelo

Sanja Gašpert

Godišnju nagradu dobit će Grobnički dondolaši, odlučili su vijećnici, koji su jednoglasno prihvatili i prvi rebalans proračuna te odluku o smanjenju plaća i naknada u općinskim tijelimaOpćinsko vijeće Čavle većinom je glasova odlučilo da se nagrada za životno djelo ove godine dodijeli Ivanu Kruljcu, a godišnja nagrada Grobničkim dondolašima. Ivan Kruljac aktivan je u društvenom i političkom životu Općine Čavle još od njezina osnutka, 1993. godine, kada je imenovan općinskim vijećnikom, da bi već na sljedećim lokalnim izborima 1997. godine bio izabran za člana Općinskog poglavarstva za zdravstvo i socijalnu skrb, a tu je funkciju obnašao punih dvadeset godina, sve do 2017.


Od 2009. do 2013. godine bio je i zamjenik općinskog načelnika. Aktivno je sudjelovao u velikom broju odbora, udruga i organizacija, između ostalih bio je i predsjednik Aktiva DDK Čavle, kojega je i osnovao 1994. godine. Pokrenuo je brojne humanitarne aktivnosti, među kojima i podjelu paketa umirovljenicima uoči Božića i Uskrsa, bal umirovljenika i drugo. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Vijeća seniora Primorsko-goranske županije.


​Kako je istaknuto u obrazloženju odluke o javnim priznanjima, Grobnički dondolaši, koji ove godine slave dvadesetu godišnjicu postojanja, osnovani su zbog očuvanja dondolanja i starih običaja na području Grobnišćine. Udruga nije aktivna samo tijekom maškaranih događanja, nego tijekom cijele godine, a redovito se odaziva ili organizira humanitarne i druge aktivnosti. Udruga je prepoznata kao grobnički brand, svojim humanitarnim kalendarom »Dondolaši za naši«, ali i višegodišnjim djelovanjem.
Čavjanski su vijećnici jednoglasno podržali prijedlog o smanjenju plaća načelnice, kao i naknada zamjenika načelnika te vijećničkih i savjetničkih naknada za 20 posto, tijekom tri mjeseca – svibanj, lipanj i srpanj, a tromjesečna ušteda s ovog smanjenja iznosit će ukupno 33 tisuće kuna. Jednoglasno je usvojen i prvi rebalans proračuna za ovu godinu, kojim je proračun zbog situacije s COVID-19 smanjen za 2,8 milijuna kuna, međutim, zbog prijenosa viška sredstava iz prošle godine to je smanjenje oko 900 tisuća kuna, pa sada proračun za 2020. godinu iznosi 36,6 milijuna kuna.


– Prihodi proračuna s osnova poreza na dohodak u svibnju su manji za 50 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, a smanjenja su zabilježena i u travnju, nastavit će se i u lipnju. Procjenjujemo kako je ukupno prihod s osnova poreza na dohodak u ovoj godini manji za 1,5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Dodala je kako je Općina Čavle, zbog situacije s koronavirusom, dala 1,1, milijuna kuna direktno kao pomoć za gospodarstvo, s osnova komunalija i najma prostora.


– Unatoč svemu svi kapitalni projekti ostaju u proračunu, upravo zbog ušteda na plaćama i naknadama, udrugama smo u prosjeku »skinuli« 25 posto proračunskih sredstava, nema obilježavanja manifestacija. Sve su to uštede zahvaljujući kojima niti jedan naš projekt neće stati, istaknula je Cvitan Polić, dodajući kako su, nažalost, smanjeni prihodi Ministarstve kulture za grobnički Kaštel. Međutim, kazala je, Općina Čavle dobila je sto tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja za sanaciju ceste prema Malom domu na Platku. Riječ je o investiciji od ukupno 360 tisuća kuna, a ostatak sredstava financirat će Općina.