PGS

Ivaniš o poslovanju KBC-a sa Štimcem na čelu: ‘Upitna je priča da KBC nije imao gubitke’

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bolji poznavaoci financija od mene tvrde da je tada ustvari samo jedna godina bila stvarno pozitivna, a ostale ne, kazao je Nikola Ivaniš. Dodao je da o brojevima ne bi htio govoriti jer ne bi htio biti nekorektan



RIJEKA – Ja sam pred 28 godina otišao iz KBC-a te s obzirom na to apsolutno nisam detaljno informiran o financijama bolnice. Jedanput sam imenovan od Vlade u Upravno vijeće KBC-a, 2000. godine, pa sam na drugoj sjednici Upravnog vijeća dao ostavku zbog toga što niti tada nisam htio sudjelovati u radu tijela koje je moralo raditi po nečijim nalozima.


Državna bolnica


Dakle, KBC je državna bolnica i o financijama KBC-a najbolje zna Ministarstvo zdravstva. Naravno, činjenica je da posljednjih mjesec do dva dana cirkulira određen broj kopija dokumentacije iz kojih je vidljivo da je priča o tome da KBC nije imao gubitke u određenom periodu dosta upitna – komentirao je jučer Nikola Ivaniš, počasni predsjednik i kandidat PGS-a za gradonačelnika Grada Rijeke, raspravu koja se povela, a vezano za rezultate poslovanja KBC-a Rijeka dok mu je na čelu bio Davor Štimac, također kandidat za gradonačelnika Rijeke na predstojećim lokalnim izborima. Naime, pojasnio je Ivaniš, radi se o periodu u kojem je KBC jedno vrijeme bio u sanaciji, dobivao je dodatna sanacijska sredstva, te o periodu kada je KBC-u znatno porastao i mjesečni limit.


– Međutim, bolji poznavaoci unutarnjih financija od mene tvrde da je, bez obzira na sve, u tom periodu ustvari samo jedna godina bila stvarno pozitivna, a ostale ne. Međutim, o brojevima zaista ne bih htio govoriti jer ne bih htio biti nekorektan. Odgovor o tome što gospodin Štimac govori trebate potražiti od njega, a mislim da se otvorila tema koja zanima grad i da ćemo po svemu sudeći vrlo brzo svi doznati istinu – rekao je za naš list Ivaniš, i to uoči jučerašnje konferencije za novinare PGS-a na kojoj su, uz Ivaniša, predsjednik stranke Darijo Vasilić i politički tajnik Franjo Butorac predstavili nove članove stranke, Dianu Grgurić, izvanrednu profesoricu na Odsjeku kulturalnih studija Filozofskog fakulteta u Rijeci i Aleksandra Sašu Valenčića, poznatog glazbenika i nositelja katedre Produkcija zvuka i glazbe Sveučilišta u Rijeci.


Ljudi su prvi




Grgurić je tom prilikom kazala da su na prvom mjestu ljudi, a na drugom je, kaže, riječ o stranci koja je lokalna i s kojom dijeli interese, a to je da se razvija regionalizam. Stoga je tu, ako može pomoći u razvoju resora kulture.


– Dugo smo razmišljali preko koje bi stranke bilo najbolje djelovati po tom pitanju, a PGS je sigurno idealna stranka jer je lokalna, jer radi na njegovanju identiteta kulturne baštine i njegovu razvoju, a to je i ono što mi našom kulturnom djelatnošću i istraživanjem radimo, zaključio je Valenčić.