Filipja

Ivana Cvitan Polić: Općina Čavle opravdala svoje postojanje

Sanja Gašpert

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čavala održana je u Sokolani kaštela u Gradu Grobniku / Snimio Roni BRMALJ

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čavala održana je u Sokolani kaštela u Gradu Grobniku / Snimio Roni BRMALJ

Pokazali smo kako s malim   sredstvima i   malo političkog iskustva, ali s   puno volje, dešpeta i ljubavi prema svom kraju možemo ostvariti gotovo sve, kazala je načelnicaČAVLE Općina Čavle danas je iznadprosječno razvijena jedinica lokalne samouprave i spada u sedmu kategoriju prema nacionalnom indeksu razvijenosti. Iako nam taj indeks nikako ne ide u prilog kod povlačenja sredstava na nacionalnim natječajima, dokazuje da smo u ovih 25 godina opravdali svoje postojanje.


Pokazali smo kako s malim početnim proračunskim sredstvima i vrlo malo političkog iskustva, ali s jako puno volje, dešpeta i ljubavi prema svom kraju možemo ostvariti gotovo sve, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić na sinoćnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čavle održanoj u kaštelu u Gradu Grobniku, u povodu Dana Općine Čavle i blagdana sv. Filipa i Jakova, kao i 25. godišnjice osnutka Općine Čavle.Govoreći o realiziranim komunalnim projektima, istaknula je kako je cijela općina, osim Platka, pokrivena vodovodnom mrežom. Kanalizacija je izgrađena na 50 posto područja, a već ove godine očekuje se nastavak radova na proširenju kanalizacijske mreže.


Briga o djeci
– U našoj je općini uveden i prirodni plin, a najavljena je i izgradnja novog plinovoda od centra Čavala prema Svilnom. Sve naše prometnice i ulice su osvijetljene javnom rasvjetom, a njezina kompletna modernizacija je projekt za sljedeću godinu, kazala je Cvitan Polić.


Podsjetila je kako je uspjesima mnogobrojnih sportskih udruga prethodila izgradnja, opremanje i kontinuirana briga o brojnim sportskim objektima – nogometni stadion NK Grobničan, sportska dvorana Mavrinci, boćarski dom na Hrastenici, šest četverostaznih asfaltiranih boćarskih terena s pratećim objektima.Na sjednici su dodijeljene i nagrade Općine Čavle ovogodišnjim dobitnicima. Nagrada za životno djelo Općine Čavle uručena je Borisu Zahariji, predsjedniku Lovačkog društva Jelen Čavle, za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, kao i drugih djelatnosti posebno značajnih za razvoj Općine Čavle. Godišnje nagrade Općine Čavle dobili su Udruga Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, za osobite uspjehe u razvoju kulturne baštine i Carrolina Bajrić, članica Boćarskog kluba Čavle ŠB, za osobite uspjehe u razvoju sporta i sportske kulture. Ove je godine Općina Čavle dodijelila i nagradu za izuzetna dostignuća, koja je dodijeljena mladoj znanstvenici Marini Cvetković iz Zastenica, zbog razvitka inovativne tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima.Općina Čavle oduvijek je posebnu brigu vodila o djeci, pa je, prema riječima Cvitan Polić, za najmlađe u proteklim godinama sagrađeno i uređeno čak petnaest dječjih igrališta i tri na Platku.


– Prije tri godine izgrađen je novi dječji vrtić i jaslice u Čavlima i Gradu Grobniku, pa sada imamo kapacitet za 280 djece. Naša osnovna škola danas broji oko 600 učenika i u ovom trenutku se dograđuje već drugi put. Dogradnja škole je trenutno najveći  kapitalni projekt Općine, vrijedan gotovo 14 milijuna kuna. Novo krilo škole trebalo bi svoja vrata otvoriti početkom nove školske godine, kazala je Cvitan Polić.Proširenje groblja


– U posljednjih pet godina, zahvaljujući velikim ulaganjima Primorsko-goranske županije i dobrom planiranju Platak je postao glavno sportsko-rekreacijsko odredište regije. Najveća investicija na Platku zapravo je tek krenula, a riječ je o sustavu zasnježenja vrijednom više od 20 milijuna kuna, kazala je.


Drugi veliki kapitalni projekt u ovoj godini je proširenje groblja u Cerniku, kojim će se osigurati još 680 mjesta.


Poslovne zone


– Dom Čavle srce je svih zbivanja u našoj općini već pedeset godina. Za njega smo u protekloj godini izradili projekt energetske obnove i uspješno ga prijavili na natječaj te se nadamo prolasku i sufinanciranju projekta vrijednog 4,5 milijuna kuna. Pred Kaštelom je tek budućnost, pa nas ove godine očekuje sanacija južne kule, a već iduće realizacija projekta Putevima Frankopana vrijednog gotovo dva milijuna kuna, kazala je Cvitan Polić. Općina Čavle proteklih je godina puno ulagala u gospodarstvo – izrađeni su prostorni planovi i omogućen razvoj poslovnih zona.


– U tijeku je izrada parcelacijskih elaborata u zonama Gorica i Mavrinci K1, dok smo u Sobolima prionuli rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju ceste. Do kraja godine ćemo ishodovati svu potrebnu dokumentaciju kako bismo uspjeli osigurati financiranje u visini 50 posto, obzirom da je cijela investicija veća od 12 milijuna kuna, istaknula je Cvitan Polić.