Potopljeni grad

Ispisuje se meteorološka povijest. Pada apsolutni rekord u mjesečnoj količini kiše za Rijeku otkad postoje mjerenja

Portal Novilist.hr, Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dosadašnji najkišovitiji mjesec u povijesti mjerenja je bio listopad 1998. godine, kad je ukupno palo 527 litara kišeNezapamćeno nevrijeme koje je preksinoć pogodilo Rijeku ispisuje i meteorološku povijest. Srušen je rekord u količini oborina za rujan, kao i rekord za 24-satnu količinu kiše, a još samo slaba kišica nedostaje da padne i apsolutni oborinski rekord otkad postoje mjerenja.


Prema računici RiMetea u Rijeci je ovog rujna dosad palo ukupno oko 520 litara kiše po četvornom metru, što je više od trećine godišnjeg oborinskog prosjeka. Za rušenje apsolutnog rekorda nedostaje još svega oko 7 litara po četvornom metru – dosadašnji najkišovitiji mjesec u povijesti mjerenja je bio listopad 1998. godine, kad je ukupno palo 527 litara kiše.


No obzirom je kiša najavljena i za današnji, posljednji dan rujna i to, prema procjenama meteorologa, još dodatnih 50 do 60 litara, rekord će svako biti znatno premašen.

Rijeka je rekorder po količini oborina koje su pale u 24 sata tijekom proteklog velikog kišnog nevremena, koje je u kratko vrijeme doslovno potopilo grad na Rječini.


Čudne pojave


– Ovo je ekstremna poplava, obilna kiša. Od početka ovog tjedna nalazimo se pod utjecajem jugozapadnog strujanja i obilnih je oborina bilo i proteklih dana, iako ne toliko puno kao u srijedu navečer. Točnije, više od pedeset litara kiše po četvornom metru zabilježila je barem jedna mjerna postaja u 24 sata u proteklim danima. Upozorenja na kišno nevrijeme izdana su već u ponedjeljak, dakle na vrijeme, i ponavljali smo ih, iako ta upozorenja ne znače da će nevrijeme zahvatiti cijelo područje. Upozorenja se izdaju kada se predviđa sto litara kiše po metru četvornom, što, opet ponavljam, ne znači da će uvijek biti na cijelom području. Na riječkoj meteopostaji nikada do sada nije izmjerena veća dnevna količina oborine, a dosadašnji rekord bio je 249 litara kiše, izmjeren 30. rujna 2013. godine. Ne čudi da je rekord srušen gotovo na isti datum kao i prije devet godina, jer smo i ove godine, kao i te 2013., imali ekstremno toplo ljeto, kao i više energije u zraku, kada su procesi intenzivniji. Već petnaest godina tako živimo, u takvom jednom novom klimatskom sustavu, kaže Danijela Vlašić iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka.


Što se količina kiše na širem području tiče, u Crnom Lugu pala je 161 litra, na Kukuljanovu 106 litara, a u Delnicama 94 litre kiše po četvornom metru tijekom 24 sata. Glavnina kiše pala je u srijedu iza 18 sati, kada je nevrijeme i počelo. Iste večeri oko 22 sata oborinski graf Drenova-Brca zabilježio je 144,5 litara kiše. Inače, u Rijeci u prosjeku u rujnu padne oko 171 litra kiše.


– Ipak, nije na cijelom kvarnerskom području palo puno kiše kao u Rijeci. Usporedbe radi, na riječkom aerodromu, koji nije daleko, jer je to meteorološki gledano malo područje, palo je manje od litre kiše, točnije, svega tri decilitra. Meteorološki je malo područje, ponekad s velikim vremenskim razlikama, ističe Vlašić.


Bit će bolje


Na Kvarneru se dnevne temperature zraka kreću oko 20 stupnjeva Celzijevih, velika je vlaga u zraku, pa je i more još uvijek toplo. Ovako kišovito vrijeme, iako ipak s nešto manje oborina, bit će i u petak, a posebice jakih oborina, najavljuje Vlašić, moglo bi biti u noći sa subote na nedjelju.


– U subotu će još uvijek biti obilnijih oborina, ali će se vrijeme tijekom dana smirivati. U nedjelju nas očekuju puno povoljnije vremenske prilike, iako nije isključena mogućnost povremenih kišnih razdoblja. Prema sadašnjim prognozama, sljedeći tjedan očekuje nas stabilizacija vremena, uz sunčana razdoblja, kaže Vlašić.