Edukativni centar

ISKORAK PREMA MORU Radovi na novoj lokaciji riječkog Pomorskog fakulteta u lučici Torpedo bliže se kraju

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Početak korištenja znanstveno-istraživačke radionice predviđa se početkom nove akademske godine, planira se svečano i veliko otvorenje. Radi se o osnaženju praktičnog dijela edukacije budućih pomoraca, ali i mogućnosti povećanja znanstveno-istraživačkog potencijala Pomorskog fakulteta i SveučilištaRIJEKA – Nakon gotovo dvije godine Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci dobiva reprezentativno zdanje u obliku edukativno-znanstveno istraživačke radionice koja se nalazi u lučici Torpedo, i kako kaže dekan prof. dr. Alen Jugović, predstavlja iskorak fakulteta prema moru.


Morske tehnologije


Radovi na rekonstrukciji prostora i izgradnji suvremene radionice bliže se kraju, a završetak radova očekuje se početkom svibnja, nakon čega slijedi dobivanje uporabne dozvole i početak operativnog korištenja radionice.


– Korištenje radionice predviđa se s početkom nove akademske godine, u listopadu, planira se svečano i veliko otvorenje. Ovo je jedan od većih iskoraka Pomorskog fakulteta moru, odnosno osnaženju praktičnog dijela edukacije budućih pomoraca, ali i mogućnosti značajnog povećanja znanstveno-istraživačkog potencijala Pomorskog fakulteta te samog Sveučilišta u Rijeci. U tom smjeru je osnovan i Centar za morske tehnologije kao ustrojbena jedinica fakulteta čije će sjedište biti u ovoj radionici. Cilj Centra je znanstveno istraživanje te razvoj i primjena morskih tehnologija, pri čemu će uvelike pomoći prostor radionice i sama blizina mora, ističe prof. dr. Jugović.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER
Dekan je naglasio i suradnju s Tehničkim fakultetom koji će također koristiti radionicu, a dio same radionice će osmisliti za potrebe edukacije svojih studenata, dok prodekan za stručni razvoj i usavršavanje izv. prof. dr. Vlado Frančić, koji je angažiran za vođenje projekta, navodi da se radi o jednom od najvećih ulaganja Pomorskog fakulteta u posljednjih dvadesetak godina.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


– Edukativni dio radionice je namijenjen održavanju praktične nastave i pokaznih vježbi iz stručnih kolegija na programima obrazovanja studenata. Samo projektiranje počelo je još prije više od dvije godine, a usprkos problemima s izvođenjem radova i pandemijom, vidi se veliki napredak radova i uspješno privođenje projekta svome kraju. Radionica se sastoji od ukupno 700 četvornih metara prostora na kojem će se smjestiti brodski motor i oprema za zavarivanje, kao i ostala potrebna oprema za održavanje praktičnih vježbi. Dodatno prostor je oplemenjen s dvije moderne učionice, jednom kancelarijom, skladištima za istraživačku opremu te garderobama i sanitarnim čvorovima, odnosno svim onim što jedan edukativno-istraživački prostor zahtijeva. Namjera fakulteta je da svoj plovni park koji se trenutno nalazi u luci Porto Baroš, u koju dolazi marina, prebaci na obalu ispred radionice. Time bi se dobila dodana vrijednost same radionice jer bi studenti mogli kombinirati učioničku nastavu, praktičnu nastavu u radionici te praktičnu nastavu na moru u plovilima, najavljuje izv. prof. dr. Frančić.


Milijun kuna u opremi


Dodajući kako završetak radova prati i opremanje radionice, dekan kaže da je fakultet tako nabavio Loadmaster – softver za simuliranje ukrcaja/iskrcaja s brodova, brodski motor, sklopovlje za mjerenje emisije štetnih plinova, uređaj za lasersko skeniranje i mapiranje prostora LIDAR, 3D printer, simulator virtualne stvarnosti za simuliranje brodske infrastrukture i procesa, daljinski upravljiva podvodna ronilica/dron te bespilotnu letjelicu na vlastiti pogon radi koje je fakultet postao i operator sustava bespilotnog zrakoplova.


– Ukupna vrijednost nabavljene opreme kreće se oko milijun kuna. Vidljivo je da su unapređenja i aktivnosti koje Pomorski fakultet provodi u nekoliko posljednjih godina značajni, kao i da ovaj projekt predstavlja jedan od najvećih iskoraka u poboljšanju uvjeta rada studenata, ali i profesora Pomorskog fakulteta. Prostor koji je godinama bio prazan i u derutnom stanju, postat će vrhunski uređena moderna edukativna radionica, u kojoj će biti ugodno učiti i raditi. Studenti Pomorskog fakulteta će u radionici biti na samom moru što će im sigurno pružiti pravi ugođaj i motivirati ih da što prije i uspješnije završe studij, zaključuje prof. dr. Jugović.