OBUKA U ŠAPJANAMA

Inženjerija HV-a gradi novi vatrogasni poligon u Šapjanama: “Različite požare treba znati gasiti”

Marinko Glavan

Roni Brmalj

Roni Brmalj

Na poligonima u Šapjanama moći ćemo uvježbavati mnoge specifične situacije i gašenje specifičnih vrsta požara, što ne možemo raditi u gradovima na siguran način, kaže Mladen ŠćulacŠAPJANE – Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama, jednom od najvećih vježbališta za obuku vatrogasaca u Hrvatskoj, u tijeku su radovi na poravnavanju zemljišta na kojemu će biti izgrađen niz objekata u kojima će se uvježbavati vatrogasci iz cijele zemlje, ali i dio vojnika Hrvatske vojske koji nerijetko, posebno u ljetnim mjesecima, sudjeluju u gašenju požara na otvorenim prostorima.


Radove izvode pripadnici Hrvatske vojske, s teškom mehanizacijom kojom su već poravnali velik dio platoa budućeg novog vatrogasnog poligona.


– Ovdje ćemo dobiti poligon za gašenje požara u različitim uvjetima i na različitim objektima, poput tunela, brodova, a vrijednost radova je doslovno nemjerljiva jer će nam omogućiti bolje uvjete rada i uvježbavanje vatrogasaca, kao i razvoj brojnih novih projekata ovdje u Šapjanama, rekao je Mladen Šćulac, prvi čovjek Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.


Mladen Šćulac, prvi čovjek vatrogasaca PGŽ-a Foto Roni Brmalj
Poligoni na Šapjanama su, prema njegovim riječima, zamišljeni kao središte za obuku vatrogasaca iz čitave Hrvatske, kao i pripadnika postrojbi civilne zaštite, kao i snaga sigurnosti.


– Ovdje ćemo moći uvježbavati mnoge specifične situacije i gašenje specifičnih vrsta požara, što ne možemo raditi u gradovima na siguran način, rekao je Šćulac.


Zemljani građevinski radovi bit će završeni u roku od mjesec dana, nakon čega kreće izgradnja dodatnih objekata, a u vježbama ćemo koristiti i napuštene velike spremnike goriva koje je nekad koristila vojska, gdje ćemo moći simulirati akcije gašenja požara i spašavanja osoba na visini ili u dubini, kazao je Šćulac.


Radove trenutno izvodi sedam vojnika, pripadnika Inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske iz Karlovca, uz jednog dočasnika, a jučer je gradilište obišao i brigadir Alan Srpak, zapovjednik te postrojbe, istaknuvši važnost obuke ne samo vatrogasaca, nego i vojnih postrojbi, u borbi protiv požara.


– Ovdje su vojnici i strojevi iz satnije za opću inženjerijsku potporu, u sastavu Inženjerijske pukovnije. Imamo dva bagera, jedan je opremljen čekićem za razbijanje stijena, a drugi klasičnom rukom za kopanje, kao i jedan buldožer, te jedan valjak za poravnavanje tla i jedan kiper za prijevoz iskopanog materijala.


Uloga Hrvatske vojske ovdje je da bude potpora vatrogascima te pripremi teren koji će oni koristiti za izgradnju poligona za obuku vatrogasaca, ali i vojnika, rekao je Srpak.