Nema nepravilnosti

Inspektori u tvrtki Odlagalište sirovina: Azbest s ‘Galeba’ propisno uskladišten u Zadru

Suzana Bandić, Orjana Antešić

Titov »Galeb« / Foto V. KARUZA

Titov »Galeb« / Foto V. KARUZA

Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno dozvoli za gospodarenje otpadom, kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom, navodi se u odgovoru koji je stigao iz Državnog inspektorata, ali bez navođenja o kojim se količinama tog otpada radiRIJEKA /ZADAR Sedamdeset i osam tona azbesta, koji je uklonjen s nekadašnjeg Titovog broda »Galeb«, još uvijek se nalazi u Zadru, uskladišten u prostorima tvrtke Odlagalište sirovina – utvrdila je inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata koja je obavila nadzor u toj zadarskoj tvrtki.


– Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno dozvoli za gospodarenje otpadom, kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom, navodi se u odgovoru koji je stigao iz Državnog inspektorata, ali bez navođenja o kojim se količinama tog otpada radi.


Da je u pitanju ukupno 78.330 kilograma opasnog azbesta, koji je skinut s »Galeba« i koji je riječka tvrtka Ind-eko predala toj zadarskoj tvrtki, Novi list zaključio je temeljem dostavljenih faksimila pratećih listova za svaku od ukupno šest tura kojima je taj opasni otpad odvožen iz Rijeke u Zadar, u razdoblju od početka svibnja do sredine lipnja ove godine.
Inspektori zaštite okoliša u svom nadzoru tvrtke Odlagalište sirovina, barem iz odgovora koji je pristigao, nisu utvrdili nikakvu nepravilnost u postupanju s azbestom. Konstatiraju tako da je otpad preuzet sukladno važećoj dozvoli koju Odlagalište sirovina posjeduje za gospodarenje otpadom, da su prateći listovi propisno ispunjeni, kao i da »trgovačko društvo vodi propisani Očevidnik o nastanku i tijeku otpada te je navedeni tijek otpada evidentiran u bazi e-ONTO«. Drrugim riječima, sve je odrađeno po »ps-u«, pa tim više čude kontradiktorne informacije koje posljednjih dana i tjedana stižu od odgovornih iz te zadarske tvrtke. Među najnovijima je ona da je Miho Zrnić Marinović, jedan od prokurista tvrtke Odlagalište sirovina, dan ranije za Zadarski list izjavio kako sporni otpad nije uskladišten na zadarskom području, već da je predan drugom pravnom subjektu koji je ovlašten za skladištenje takve vrste otpada. Pritom nije želio otkriti lokaciju, uz argument da je to poslovna tajna tvrtke. Nakon što smo mu jučer prenijeli sadržaj nalaza inspekcije, Miho Zrnić Marinović i dalje se zaklanjao iza objašnjenja da je lokacija skladištenja, kao i podaci o poslovnim partnerima, poslovna tajna tvrtke. Tvrdi da je veći dio otpada otpremljen te da će, ukoliko je još nešto preostalo, i to biti u vrlo kratkom roku.