Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije upozorava na propuste u slučaju OŠ Jordanovac

Andrej Petrak

RIJEKA Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj osvrnula se na događanja oko puštanja na slobodu počinitelja kaznenog djela nad maloljetnicom ispred zagrebačke OŠ Jordanovac, ističući da je javnost po tko zna koji put svjedok neprimjerenog kažnjavanja i postupanja prema zločincima nad malodobnom djecom.– Kao inicijativa koja se bori za strogo kažnjavanje pedofila, uz veliku podršku nezadovoljnih hrvatskih građana, ne prihvaćamo rješenje Prekršajnog suda u Zagrebu koji je 48-godišnjeg počinitelja osudio za prekršaj remećenja javnog reda i mira, izdao mu zabranu prilaska školi na sto metara te je isti pušten na slobodu. Počinitelj je vršio radnju nametljivog ponašanja, praćenja, uspsotavljanja neželjenog kontakta i zastrašivanja te pokušao otmicu maloljetnog djeteta, što je sve kažnjivo prema Kaznenom zakonu. Naime, 48-godišnjak je djevojčicu koja pohađa peti razred osnovne škole pokušao na uporan i iznimno grub način, protiv njene volje, odvesti u nepoznatom smjeru. Ovog puta je žrtva, dijete, bila dovoljno jaka i prisebna da bi se oduprijela manijaku te je pobjegla u odgojno-obrazovnu ustanovu, objašnjavaju članice Inicijative.

Dodaju da se puštanjem na slobodu počinitelju omogućuje ponovni pokušaj ovakvih nedjela, što potvrđuju i roditelji, čija djeca pohađaju navedenu školu, jer isti je ponovno viđen u blizini škole i vrtića.


– Apeliramo svim odgovornim insj.titucijama da reagiraju na propuste. Nedopustivo je da se ovakav slučaj tretira kao prekršaj. Neozbiljnim ponašanjem kaznodavci daju sliku potpune bezbrižnosti i loše zaštite prema najranjivijem dijelu našeg društva, a to su djeca. Svjedoci smo kako su organi vlasti jako osjetljivi prema vladinim dužnosnicima te poznatim ličnostima, koji su svakodnevno, kao javne osobe izložene kritikama i vrijeđanjima, a takvi se počinitelji prekršajno gone i zatvaraju! Zar ćemo mogući pokušaj otmice djeteta, doista poistovijetiti s remećenjem javnog reda i mira? Je li to ispravna odluka? Zar osoba s predispozicijom mogućeg otmičara malodobnog djeteta smije hodati slobodno dok su roditelji i djeca prestrašeni i bez zaštite, poručuju članice Inicijative roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatsko