CIVIS MUNDI

Okrugli stol o integraciji izbjeglica: I Rijeka stvara ‘društvo dobrodošlice u Hrvatsku’

Bruna Matičić

Riječka Udruga Civis Mundi organizirala je raspravu o unapređenju postupka integracije / Snimio Vedran KARUZA

Riječka Udruga Civis Mundi organizirala je raspravu o unapređenju postupka integracije / Snimio Vedran KARUZA

U Hrvatskoj boravi 30-tak obitelji koje su uspješno integrirane, a Rijeka je perspektivan i interkulturan grad koji ima savršenu podlogu za primiti takve osobe, rečeno je na jučerašnjem okruglom stoluRIJEKA – U organizaciji Udruge Civis Mundi iz Rijeke jučer je u hotelu Jadran održan okrugli stol na temu integracije izbjeglica u hrvatsko društvo, odnosno osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.


Okrugli stol dio je projekta »Unapređenje postupka integracije« što ga ova riječka udruga provodi, a o procesu integracije, preprekama, postignućima, ali i mogućem unapređenju integracije na njemu su jučer prisustvovale osobe koje imaju iskustva u radu s izbjeglicama i ljudima s odobrenom međunarodnom zaštitom, i to Terezija Gras, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova RH, Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Nada Zrinušić, ravnateljica Uprave Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Helenca Pirnat Dragičević, pučka pravobraniteljica za djecu te Senka Klarić, upraviteljica Zaklade »Vaša pošta«.


Uspješne priče


Prisutnima se uvodnim riječima obratio predsjednik Udruge Civis Mundi Hrvoje Budić objasnivši da je glavni cilj njezinih aktivnosti unapređenje procesa integracije izbjeglica, odnosno nasilno raseljenih osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, kao i stvaranje društva dobrodošlice u Hrvatskoj te kultura dijaloga i komunikacijske aktivnosti usmjerene prema različitim dionicima društva na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.


 Alen Tahiri, Nada Zrinušić, Terezija Gras, Dario Magdić, Helena Pirnat Dragičević i Senka Klarić / Snimio Vedran KARUZA

Alen Tahiri, Nada Zrinušić, Terezija Gras, Dario Magdić, Helena Pirnat Dragičević i Senka Klarić / Snimio Vedran KARUZA

– Vjerujemo da kontinuiranim radom i promicanju temeljnih načela vrijednosti, edukacijom i prenošenjem pozitivnih iskustava možemo značajnije pridonijeti i aktivnije sudjelovati u rješavanju globalne migracijske krize, rekao je Budić, dok je voditeljica projekta Petra Babić istaknula da se proteklih godina povećao broj odobrenih međunarodnih zaštita.
– S povećanjem broja odobrenih međunarodnih zaštita u protekle dvije godine promijenila se dosadašnja praksa te su se integrativne aktivnosti počele provoditi u različitim jedinicama lokalne, regionalne uprave i samouprave. U tom smislu važan je razvoj odgovarajućih integracijskih kapaciteta na području cijele Hrvatske, ali i aktivnija uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u razvoju i provođenju integracijskih aktivnosti, kao i potpora u izradi lokalnih strategija i akcijskih planova za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita i ranjivih skupina poput maloljetnika bez pratnje, rekla je Babić ističući da u Hrvatskoj boravi gotovo 30-tak obitelji koje su uspješno integrirane, dok je za Rijeku kazala da je perspektivan i interkulturan grad koji ima savršenu podlogu za primiti takve osobe.
– Hrvatska zaista ima uspješne priče, kada je riječ o procesu integracije čitavih obitelji. Kroz komuniciranje pozitivnih iskustava želimo otvoriti dodatne zajednice za prihvat ljudi koji u Hrvatsku dolaze bilo da traže međunarodnu zaštitu ili kao članovi obitelji radnika iz trećih država. Ono što trebamo napraviti na planu integracije je da te osobe budu uključene u društvo, upoznaju državu u koju su došli i koje im mogućnosti pruža te upoznaju jezik i sredinu u kojoj obitavaju te, ako ne planiraju ostati, sa sobom ponesu pozitivno iskustvo – istaknula je državna tajnica Terezija Gras.


Akcijski plan


Osvrnula se i na aktualno stanje u Afganistanu zbog kojeg su, kaže, održani brojni sastanci na najvišoj razini, kako bi se usuglasio zajednički europski pristup.
– Iz Afganistana smo recentno primili dvadeset građana, obitelji koje su zbrinute u Kutini, a iz godine u godinu bilježimo sve veći broj zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj kojih je samo ove godine bilo blizu dvije tisuće. Ono što je, nažalost, naše iskustvo je da većina osoba koje podnesu zahtjev ili izraze namjeru za podnošenjem, u preko 87 posto slučajeva Hrvatsku napuste prije nego li se njihov zahtjev razmotri i riješi. I to je sigurno jedan od izazova s kojim se, isto tako, u narednom razdoblju trebamo suočiti, rekla je.
Kako bi se situacija poboljšala, u izradi je Akcijski plan za integraciju osoba kojim je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje 2021. – 2023. godine čiju izradu koordinira Alen Tahiri. U trogodišnjem razdoblju za provedbu Plana osigurano je 80 milijuna kuna, i to 75 posto sufinancirano iz EU fondova, a 25 posto iz nacionalnih stredstava.
– Novi plan znatno je unaprijeđen i pokriva više područja te obuhvaća čak 73 aktivnosti. Uz glavna područja poput socijalne i zdravstvene zaštite, učenje jezika, obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje, plan smo proširili na međuresornu i međunarodne suradnje, a ono što je najbitnije, na područje suradnje lokalne i područje samouprave sa samim osobama koje su zatražile zaštitu sukladno zakonu na području Republike Hrvatske, rekao je Tahiri dodajući da je uz navedeno, važno i senzibilizirati javnost, posebice u onim područjima gdje stanuju novi sugrađani koji su premještajem došli iz Turske ili Grčke.
– Riječ je o ljudima koji su pobjegli od ratnog vihora, a koliko se sjećamo, i mnogi građani Hrvatske su, u ne tako davnoj prošlosti morali napustiti svoje domove. Trebamo stoga imati poseban senzibilitet prema našim novim sugrađanima koji samo žele miran i dostojanstven život, zaključio je.