PRILAGODBA

I riječka Ekonomska škola sprema se za uvođenje nove valute. Euro se postupno uvodi i u nastavne sadržaje

Marko Dobrecović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ovisno u tome kojom se specifičnošću bavi pojedini predmet, bilo da je to Bankarstvo, Analiza financijskih izvješća, Računovodstvo ili što drugo, učenicima će se objasniti uvođenje eura za taj dio ekonomijeRIJEKA – Prošloga je tjedna započela nova školska godina, a profesori i njihovi učenici spremni su za nove radne pobjede. Budući da će se dolaskom 2023. godine uvesti nova valuta – euro, ova će školska godina 2022./23. biti prijelomna za društvo u cjelini, a samim time i za nove generacije ekonomista. Znaju to i u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka, popularnoj EŠMM, koja će se adaptirati na promjenu valute i nastaviti s izobrazbom mladih ekonomista.


Razne aktivnosti


Ova srednja strukovna škola u tekućoj školskoj godini morat će se prilagoditi novim ekonomskim aktualnostima koje će snaći naše gospodarstvo i svakodnevicu stanovništva. Iz Ekonomske škole navode da svi profesori koji podučavaju ekonomske predmete spremno dočekuju uvođenje eura te da će nastavne sadržaje prilagoditi novoj valuti. Kako bi učenicima EŠMM-a proces uvođenja eura, odnosno proces zamjene valuta bio jasan, nastavnici ekonomske grupe predmeta raznim su aktivnostima pripremali učenike za postupno uvođenje europske valute.


Tijekom prošle školske godine, u prvoj fazi priprema učenika za uvođenje eura kao sredstva plaćanja, održane su radionice u sklopu obilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te Europskog i svjetskog tjedna novca. Na održanim radionicama pokušalo se odgovoriti na pitanja kao što su moraju li se mijenjati ranije sklopljeni ugovori zbog uvođenja eura, što je to predopskrba EUR-ima, kako se trebaju pripremiti poduzetnici koji posluju gotovim novcem, što je dvojno iskazivanje cijena te koji je tečaj konverzije kune u euro. Uz to, u sklopu obilježavanja Europskog i svjetskog tjedna novca, učenici Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka, uz ono što znaju u teoriji, posjećuju poslovnice banke gdje se u praksi mogu upoznati s onime na koji način banke posluju.
Aktivnostima vezanim za realizaciju cjelogodišnjeg projekta »Klinika početne financijske pismenosti«, učenicima su održana predavanja vezana uz upravljanje osobnim financijama. Druga faza procesa uvođenja eura realizirat će se neposredno u nastavi. Primjerice, tijekom nastavnih sati iz predmeta Računovodstvo i Analiza financijskih izvješća dvojno će se iskazivati cijene za potrebe nastavnog procesa knjigovodstvene evidencije nastalih poslovnih događanja te izradi promotivnih materijala koje učenici sami izrađuju u nastavnom predmetu Vježbenička tvrtka. Tečaj po kojem će se kune preračunavati u euro jest ona poznata jednadžba koja glasi 1 euro = 7,53450 kuna.


Specifični predmeti


Profesor ekonomske grupe predmeta Milan Ignjatović objašnjava kako će se pristupiti učenicima te daje primjere na što će se obratiti pozornost.


– Učenicima će biti objašnjen cijeli postupak prelaska s kune na euro. Ovisno o tome kojom se specifičnošću bavi pojedini predmet, bilo da je to Bankarstvo, Analiza financijskih izvješća, Računovodstvo ili što drugo, učenicima će se objasniti uvođenje eura za taj dio ekonomije. Primjerice u Bankarstvu, uvođenjem eura, eurski se račun više neće smatrati deviznim računom, dok će dolari i ostale valute i dalje biti devize. Uvođenjem eura zadaci se više neće »rješavati u kunama«, već će se sve preračunavati u euro po tečaju koji je dao HNB. Tako će predavati svaki profesor u sklopu svog predmeta. Također, budući da je HNB ovlasti kreiranja monetarne politike dao Europskoj središnjoj banci, u okviru predmeta kao što su Osnove ekonomije i Bankarstvo dat će se naglasak na taj dio ekonomske prakse, primjere je dao profesor Ignjatović.


Treća faza pripremanja učenika na novu valutu realizirat će se od siječnja 2023. godine, točnije početkom drugog polugodišta kada će učenici sve poslovne događaje iskazivati isključivo u eurima, budući da euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Profesorica ekonomske grupe predmeta Romina Dekleva Grgurić navodi i kako će se to činiti.


– Kako je u trgovinama postalo obavezno iskazivanje cijena u eurima, tako ćemo mi postupno uvoditi eurske iznose u nastavu. Primjerice, u prvom polugodištu prilikom izrade memoranduma i ostalih tvrtkinih dokumenata koje učenici rade u sklopu predmeta Vježbenička tvrtka, pripremit ćemo materijale tako da na njima budu istaknute cijene u kunama i u eurima, a nakon 1. siječnja, kada krenemo u drugo polugodište, zadaci će se iskazivati samo u eurima. Prilagodit ćemo se, neće biti ništa naglo, ići ćemo polako kako bi učenici to što bolje mogli usvojiti. To je jedna aktualna tema na koju se građanstvo prilagođava, a samim time i mi i naši učenici. Moramo se držati nastavnog plana i programa koji su nam propisani, no naravno da ćemo u sklopu predmeta prilagoditi iskazivanje cijena u eure i drugih pojedinosti koje nova valuta donosi, dodaje Dekleva Grgurić.


Dobra vježba


Dvojno iskazivanje cijena već se, kako je zakon istaknuo, provodi u mnogim gospodarskim objektima. Preračunavanje kuna u eure, stoga će, tvrdi profesor Uroš Mikašinović, učenicima biti dobra vježba za snalaženje u svakodnevici.


– To će učenicima biti jedna dobra vježba. Preračunavajući cijene u sklopu školskih zadataka, prilagodit će se tom dvojnom iskazivanju cijena koje sad vide u dućanima, a na koje možda i ne obraćaju pažnju. To im je sjajna vježba za sve što sve nas čeka u idućoj godini, istaknuo je profesor ekonomske grupe predmeta Uroš Mikašinović.


Škola-ambasador Europskog parlamenta


Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka već je petu godinu škola-ambasador Europskog parlamenta i tijekom svih godina škola ispunjava sve module koje joj zadaju predstavnici EP-a u Hrvatskoj. Učenici škole, mladi ambasadori, zadane zadatke ispunjavaju u sklopu školskih aktivnosti. U sklopu tog projekta intenzivno se radilo na promoviranju platforme »Zajedno za EU« prilikom čega je Ekonomska škola Mije Mirkovića ostvarila suradnju s Hotelijersko-turističkom školom u Opatiji. Prošlih je godina u fokusu bila tema »Europska solidarnost«, a svake godine učenici prisustvuju predavanju koje govori o euru, Schengenskom prostoru i drugome. Ukoliko škola ispuni sve zadatke koje su predstavnici EP-a zadali, status škole-ambasadora EP-a dodjeljuje joj jedan od naših predstavnika EP-a. Tom je prilikom, prošle školske godine, školu posjetio zastupnik Karlo Ressler.