PPMHP

Humanitarna izložba “Zlatna kora” otvorena u Rijeci, pomaže stipendiranju studenata

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Humanitarna izložba inicijatorice Kristine Iveković te autora Marijane Benko i Danijela Bartolića tematizira stigmu ožiljakaU prostorijama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je humanitarna izložba “Zlatna kora”. Kako je istaknuto, humanitarna izložba inicijatorice Kristine Iveković te autora Marijane Benko i Danijela Bartolića tematizira stigmu ožiljaka, prikazuje ih kao nesavršenu ljepotu te kao snagu i priliku za novi život u svijetu u kojem je dobar izgled postao imperativ.


Primarni cilj izložbe je prikupljanje sredstava za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja koje se provodi u okviru projekta “Zlatna ribica” Gradskog društva Crvenog križa Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i riječkog znanstvenika Svena Maričića.

– Sjajno je biti s vama ovdje, hvala vam na dolasku, ovim putem zahvaljujem i Primorsko-goranskoj županiji na podršci. Vratili smo se nedavno s jedne od najvećih svjetskih inovacija sa zlatnim odličjem, što je svojevrsna potvrda našem radu i trudu.


Iznimno mi je drago što mogu podijeliti s vama kako će ugovori o dodjeli četrnaest stipendija biti potpisani sljedeći mjesec, a stipendije će omogućiti mladim ljudima daljnje kvalitetno obrazovanje, rekao je Sven Maričić, dok je inicijatorica izložbe Kristina Iveković istaknula zadovoljstvo velikom broju mladih ljudi u publici, kojima je izložba prvenstveno i namijenjena.Otvorenju izložbe nazočili su i predstavnici Primorsko-goranske županije, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i pročelnica Upravnog odjela Sonja Šišić, koje su se zahvalile na inicijativi i istaknule važnost provođenja zajedničkih programa i aktivnosti.


“Ovo je idealan primjer učinka interdisciplinarnosti, povezivanja i utjecaja kulture i znanosti na zajednicu, a kada se napravi jedan pomak u društvu onda smo svi obogaćeni. Mogu ovim putem najaviti da je ovo svojevrstan početak brojnih aktivnosti našeg odjela u kojem ćemo socijalne inovacije uvoditi upravo kroz kulturu i umjetnike”, naglasila je pročelnica Marač, dok je pročelnica Šišić istaknula važnost izložbe, jer, rekla je, osvještava o teškim životnim pričama upravo kroz vid umjetničkog stvaralaštva.Izložba se sastoji od 21 fotografije, pojedinačne i skupne, na kojima se nalaze osobe koje su željele ispričati svoju priču o vlastitim ožiljcima. Modeli na fotografijama su Kristina Iveković, Katarina Trajkovski, Jakov Mareljić i Marin Novak.


Na posljednjoj, 21. fotografiji, nalazi se 3D model vaze, koji je nastao temeljem anatomske geometrije ožiljaka, ujedno nagrađen na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2023.Otvorenju izložbe, koja se može razgledati do 10. prosinca, prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.