Nepravda

HSU traži da se visina pristojbe HRT-a prilagodi visini mirovine

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Predstavnici HSU-u smatraju da mjesečna pristojba mora sadržavati i socijalnu dimenziju, nepravedno je, kazali su, da se pristojba određuje samo prema prosječnoj plaćiRIJEKA – Hrvatska stranka umirovljenika predlaže socijalnu mjeru prilagođavanja mjesečne pristojbe HRT-a prema visini mirovine. Predlažemo da samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2.340 kuna te članovi kućanstava čiji mjesečni prihod nije veći od 1.830 kuna, plaćaju mjesečnu pristojbu HRT-u u iznosu od 40 kuna, poručio je to Davor Zubović, predsjednik županijske organizacije HSU-a PGŽ-a na održanoj konferenciji za novinare.


– Također, tražimo da se svi građani s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna u cijelosti oslobode plaćanja mjesečne pristojbe koju do sada plaćaju 40 kuna, dodala je predsjednica GO-a HSU-a Rijeka Ljiljana Cvjetović.


Obrazložila je to činjenicom kako je Nadzorni odbor HRT-a 12. listopada 2015. godine donio odluku da umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna plaćaju pristojbu 40 kuna. No, mislimo da je to nepravedno s obzirom da su tom odlukom obuhvaćeni samo umirovljenici koji su u mirovinu otišli do tog datuma, a ne i oni koji su u mirovinu otišli nakon tog datuma, kada je odluka i donesena, pojasnila je Cvjetović.
Smatraju da mjesečna pristojba mora sadržavati i socijalnu dimenziju, nepravedno je, kazali su predstavnici HSU-a, da u državi s takvom velikom razlikom između prosječne plaće i prosječne mirovine određivati mjesečnu pristojbu prema plaći.


A HRT pristojba jedna je od elemenata koji najugroženiju kategoriju društva dodatno osiromašuje, podsjetivši da je petina stanovništva u Republici Hrvatskoj i tako na rubu siromaštva.


Također su naglasili kako su saborski zastupnici Silvano Hrelja i Tomislav Žagar uputili u saborsku proceduru prijedlog dopuna Zakona o HRT-u kojim se traži umanjenje, odnosno ukidanje plaćanja mjesečne pristojbe za umirovljenike s manjim mirovinama, ovisno o visini prihoda.


Iskoristili su priliku predstavnici umirovljenika da ponove kako će 2020. godinu posvetiti borbi protiv siromaštva i zaštiti umirovljeničkih prava.


Zubović je podsjetio da su krajem prošle godine priveli kraju akciju potpisivanja peticije protiv poskupljenja dopunskog osiguranja i za povećanje cenzusa kojom prilikom su prikupili više od 50 tisuća potpisa sugrađana.