Poskupljenje

HSU: Bezidejnost Autotroleja i Grada Rijeke sad plaćaju umirovljenici

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Vidljivo je da niti jedna strana nema ideje niti dugoročne vizije za efikasan i učinkovit javni gradski prijevoz, a niti senzibilitet za financijski najugroženije skupine u našem gradu, ističe Ljiljana CvjetovićZa Gradsku organizaciju Hrvatske stranke umirovljenika Rijeka u potpunosti je neprihvatljiva korekcija cijena javnog gradskog prijevoza, koju je odredio KD Autotrolej, a još je manje prihvatljiva suglasnost Grada Rijeke.


Analizom materijala koji su izradili KD Autotrolej i Grad Rijeka vidljivo je da niti jedna strana nema ideje niti dugoročne vizije za efikasan i učinkovit javni gradski prijevoz, a dodatno niti senzibilitet za financijski najugroženije skupine u našem gradu.


Naime, nesposobnost kvalitetnog upravljanja društvom KD Autotrolej prebacuje na teret umirovljenika te im podiže cijene karata za od 233 do 284 posto, jer nema jasne planove kako se nositi s povećanjem cijene nafte i inflacijom, kazala je to na konferenciji za novinare Županijske organizacije HSU-a PGŽ-a riječka gradska vijećnica HSU-a Ljiljana Cvjetović.


Suprotno EU trendu
Dodala je da u cijeloj Europskoj uniji urbane cjeline smanjuju cijene javnog gradskog prijevoza kako bi ga učinile atraktivnijim, posebice na činjenicu da je javni prijevoz jedini ekološki prihvatljiv način prijevoza, dok neke idu toliko daleko da ga čine u cijelosti besplatnim.


Novinarima se obratio i gradski vijećnik HSU-a Mate Tomljanović, koji se osvrnuo na pitanje obiteljskih mirovina, koje su, kako je kazao, u fokusu interesa HSU-a još od Milanovićeve Vlade te najavio izmjene zakona o obiteljskim mirovinama koje bi trebale stupiti na snagu u siječnju sljedeće godine.


Ispod praga siromaštva


– Sadašnjim rješenjem na djelu je velika nepravda, što rezultira činjenicom da preživjeli bračni supružnik ili češće supruga pada u duboko siromaštvo nakon smrti bračnog druga. Prosječna obiteljska mirovina u Hrvatskoj za gotovo 220.000 umirovljenika iznosi svega 2.089 kuna, što je 30 posto prosječne neto plaće i debelo ispod praga siromaštva.


Suradnja Hrvatske stranke umirovljenika s aktualnom Vladom, čini se, konačno je urodila plodom, pa se početkom sljedeće godine očekuju izmjene ovog zakona. Za sada nije definiran konačan model zakona, koji će tek tijekom ljeta biti pušten u javnu raspravu, ali svakako će biti riječi da uz svoju mirovinu preživjeli supružnik prima i dio mirovine preminulog partnera.


Pri tome će se voditi računa da će uplate u mirovinske fondove biti temelj za ostvarivanje prava oba bračna druga, a prema projekcijama Vlada treba za to osigurati milijardu kuna, kazao je Tomljanović, dodajući da će ove izmjene obuhvatiti sve postojeće korisnike mirovina.


Tomljanović je, također, rekao da se ovaj problem u europskim zemljama rješava na različite načine, pa tako u susjednoj Sloveniji udovice uz svoju mirovinu dobivaju još i 15 posto suprugove, u Francuskoj, Italiji i Slovačkoj 54 posto, a u Njemačkoj 60 posto.