Kaverna

Otkriveno kako se stvorila ogromna rupa u Zvonimirovoj, evo kad bi se trebao normalizirati promet

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Promet Zvonimirovom je preusmjeren na južne kolničke trake što je, u satima vršnog prometnog opterećenja, prouzročilo povremene gužve i zastoje na potezu između centra i zapadnog dijela gradaOštećeni šaht odvodne i fekalne kanalizacije prouzročio je stvaranje kaverne i urušavanje dijela kolnika u Zvonimirovoj ulici, na potezu od zgrade Novog lista prema Krnjevu, potvrđeno je jučer iz Hrvatskih cesta (HC) i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija (ViK).


Preusmjeren promet


Zbog urušavanja dijela kolnika, promet Zvonimirovom je preusmjeren na južne kolničke trake što je, u satima vršnog prometnog opterećenja, prouzročilo povremene gužve i zastoje na potezu između centra i zapadnog dijela grada.


Rupa na kolniku, na sjevernim trakovima Zvonimirove, otvorila se u nedjelju u poslijepodnevnim satima, nakon čega su na teren izašle ekipe Hrvatskih cesta i ViK-a. Utvrđeno je da se pod kolnikom stvorila šupljina površine oko četiri kvadratna metra i dubine oko metar i pol, uslijed čega je došlo do propadanja asfalta i pojave duboke rupe na površini kolnika.
Isprva se sumnjalo da je riječ o dotad nepoznatoj kaverni ispod trupa ceste, no naknadnim istraživanjima tijekom ponedjeljka je utvrđeno kako je do urušavanja došlo zbog oštećene konstrukcije šahta oborinske i fekalne kanalizacije iz koje je istjecala voda.


– Uslijed istjecanja iz oštećenog šahta došlo je do ispiranja sloja tla ispod asfalta, zbog čega se u konačnici urušio i dio asfaltnog sloja.


Odmah smo pristupili sanaciji, odnosno ispunjavanju šupljine, a djelatnici ViK-a su krenuli sa sanacijom oštećenog šahta – rekao je Martin Abramović, inženjer Hrvatskih cesta, ističući kako do otvaranja rupe na kolniku nije došlo zbog radova na bušenju tunela na cesti D 403, nekoliko stotina metara dalje.


Direktor KD-a ViK Andrej Marochini kazao je kako se odmah po saznanju o oštećenom šahtu pristupilo sanaciji oštećenja.


– Sustav odvodnje je premošćen pumpama i cijevima, a paralelno su započeli radovi na sanaciji oštećenja, rekao je Marochini, dodajući kako bi radovi, ne bude li obilnijih oborina, trebali biti završeni u ponedjeljak u kasnim večernjim satima.


Sve ovisi o oborinama


Iz HC-a pokušali smo saznati kada bi promet Zvonimirovom mogao ponovo biti uspostavljen u punom profilu, na sva četiri kolnička traka.


– Ukoliko ne bude većih oborina, a radovi na sanaciji oštećenog šahta budu gotovi u predviđenom roku, već u utorak (danas, op. a.) promet bi mogao biti pušten na sva četiri traka, rekao je Marochini.


Njegove navode je potvrdio i Abramović iz HC-a kazavši kako bi, ako vremenske prilike to dozvole, već danas trebao biti postavljen novi sloj asfalta, čime bi bilo omogućeno i prometovanje vozila na sva četiri kolnička traka.