Vjeruj u sebe, trči i pomaži

HOMO SI TEĆ 2019.: Trčanje, druženje i humanost preplavili Rijeku i okolicu

Denis Frančišković

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Neke trase ove su godine malo izmijenjene, ona polumaratona vodi u Kostrenu s okretom kod termoelektrane natrag na Korzo, ona maratona u produžetku do Preluka s okretom natrag na cilj. Kostrenjani će moći uživati u cilju Desetke, a utrka Erste petice vodi u razgledavanje centra Rijeke do završetka Molo longa i natrag na Korzo.RIJEKA – Vjeruj u sebe, trči i pomaži! Moto je pod kojim se danas održava središnja 23. priredba Homo si teć – Festival sporta i rekreacije. Na programu je čak osam utrka, a u fokusu svakako ona utrka građana u kojoj svi mogu sudjelovati, stići i otrčati je u posljednji tren. Srce Rijeke već danas izjutra živi bez prometa dijelom svojih glavnih žila kucavica, ali prepuno trkačke i proljetne energije. Ukratko 42, 21, 3×7, 10, 5, 1.8 km…


U 9.30 sati startale su najzahtjevnije utrke, 18. Riječki polumaraton, 4. Riječki maraton, utrke štafeta (3×7 km), Desetka powered by Heineken, a pet minuta kasnije Erste petica, Homo si teć humanitarna utrka građana, dok je u 9.40 sati zakazan početak utrka dm mići trk, utrka za klince i klinceze iz vrtića, memorijalna Utrka Milke Milinković te utrka za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe.


Neke trase ove su godine malo izmijenjene, ona polumaratona vodi u Kostrenu s okretom kod termoelektrane natrag na Korzo, ona maratona u produžetku do Preluka s okretom natrag na cilj. Kostrenjani će moći uživati u cilju Desetke, a utrka Erste petice vodi u razgledavanje centra Rijeke do završetka Molo longa i natrag na Korzo.
A kako cijela priredba dobiva na masovnosti iz godine u godinu za očekivati je da će i danas na Korzu biti više od 15.000 sudionika u utrci građana te njih više od 1.100 u onim zahtjevnijim utrkama iz čak 32 zemlje.


snimio Sergej Drechsler


snimio Sergej DrechslerPo starom običaju Homo si teć i ove godine ima humanitarnu notu, dio sredstava od prodaje majica i narukvica donira se Društvu za dječju kirurgiju Kantrida čime se pomaže edukacija kirurga Dječje bolnice Kantrida.


– U pitanju je ulaganje u znanje, u ljude koji prate trendove u liječenju djece, a to znanje je zapravo i najvažnije u cijelom sustavu – ističe predstojnik Klinike za dječju kirurgiju riječkog Kliničkog bolničkog centra doc. dr. sc. Harry Nikolić.U akciju se mogu uključiti svi na Trgu 128. brigade HV-a danas sve do kraja festivala u šatoru u kojem se mogu kupiti majice i narukvice, komplet stoji 50 kuna, od čega u donaciju ide 10 kuna.


snimio Sergej Drechsler


snimio Sergej DrechslerOni koje vole trčanje, druženje i pokazati humanost na djelu ne mogu promašiti. Svi putevi vode na Korzo!foto: screenshot / video Marko Gracin


foto: screenshot / video Marko Gracin