Bunt u Vodovodu i kanalizaciji

Hoće li radnici riječke gradske tvrtke zaista u štrajk? Direktor kaže da će o zahtjevima odlučiti do kraja mjeseca

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Pitam se je li ova prijetnja štrajkom Sindikata slučajno povezana s investicijskim ciklusom u koji KD ViK sada kreće i o čemu se mnogo piše, kaže MarochiniRIJEKA – Nakon tri neuspješna pokušaja mirenja s poslodavcem, povjerenik podružnice Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske, u riječkom Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (KD ViK), Ivo Tomljanović, najavio je pokretanje industrijskih akcija, odnosno mogućnost štrajka. Riječ je o prvoj najavi štrajka u gradskim tvrtkama unatrag 30-ak godina.


Do spora između sindikata i uprave KD ViK-a je, prema Tomljanovićevim riječima, došlo nakon isteka kolektivnog ugovora za radnike ovog gradskog poduzeća koji su u novom kolektivnom ugovoru tražili povećanje materijalnih prava, u prvom redu satnice, kojom bi im plaća narasla za devet posto u neto iznosu.


Osim toga, Sindikat je od uprave tražio i isplatu naknade za topli obrok u iznosu od ukupno pet tisuća kuna godišnje, što je maksimalni neoporezivi iznos za ovu naknadu, uz pedeset postotno povećanje otpremnina pri odlasku u mirovinu, sa sadašnjih dvadeset tisuća na trideset tisuća kuna, bezuvjetnu isplatu božićnice u iznosu od 2.500 kuna i bezuvjetnu isplatu dara u naravi, odnosno bona za kupovinu u maloprodaji u iznosu od 600 kuna za Uskrs kao i povećanje jubilarnih naknada na četvrtinu prosječne plaće u društvu, za svakih pet godina rada.


Opravdani zahtjevi
– Naše zahtjeve smatramo i više nego opravdanima jer zaposlenici KD-a Vodovod i kanalizacija imaju uvjerljivo najmanje prosječne plaće, u usporedbi sa zaposlenicima sličnih komunalnih društava u ostalim velikim gradovima Hrvatske. Prosječna plaća 315 zaposlenih u Vodovodu i kanalizaciji je 6.400 kuna, dok je u odgovarajućem komunalnom društvu u Splitu koje, treba naglasiti, ima gotovo pedeset posto više zaposlenih, prosječna neto plaća 7.480 kuna. U osječkom Vodovodu je prosječna plaća 7.100 kuna, a u zagrebačkom Vodovodu i odvodnji 7.700 kuna. Čak i s traženim povećanjem plaće od devet posto, bili bismo ispod prosjeka u struci u velikim gradovima. Jasno nam je da se možda ne možemo uspoređivati sa Zagrebom, ali sigurno se možemo i moramo uspoređivati s kolegama u Splitu, a imamo u prosjeku tisuću kuna nižu plaću nago oni, kaže Tomljanović.


Od uprave KD-a ViK, odnosno direktora Andreja Marochinija, povećanje materijalnih prava zaposlenih traže, dodaje, još od srpnja prošle godine, kada je istekao Kolektivni ugovor društva i od tada je održan niz sastanaka, bez rješenja.


Tri pokušaja mirenja


– Između ostalog, imali smo i tri pokušaja mirenja. Na te sastanke pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar nije ni došla, nego je slala svoje pomoćnice. Uglavnom, direktor Marochini i službenice Odjela za komunalni sustav su od nas svaki put tražili odgodu, obrazlažući to uhodavanjem nove gradske vlasti, što je apsurdno jer sadašnji gradonačelnik je osam godina bio zamjenik bivšem gradonačelniku, a i pročelnica je već godinama zaposlena u Odjelu za komunalni sustav. Oboje su, ili bi barem trebali biti, itekako dobro upoznati s poslovanjem KD-a ViK i materijalnim pravima radnika koja su već godinama na istoj razini. Nakon trećeg pokušaja mirenja, prošlog petka, kada je od nas zatražena nova odgoda, zaključili smo da je pokušaj mirenja propao. Ako u šest mjeseci nisu mogli donijeti odluku o našim zahtjevima, što će se to promijeniti u pet dana, na koliko je tražena odgoda, rekao je Tomljanović. Sindikat zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske koji u KD ViK-u broji više od dvije stotine članova, započeo je, prema njegovim riječima, pripreme za provedbu svih industrijskih akcija koje im po Zakonu o radu stoje na raspolaganju, uključujući i štrajk. Ukoliko se ne postigne dogovor s upravom, Tomljanović najavljuje mogući štrajk, u koordinaciji i dogovoru sa sindikalnom središnjicom, Udrugom radničkih sindikata Hrvatske, pri čemu se razmišlja prvo o štrajku upozorenja, a ukoliko ne bude postignut dogovor s upravom, i mogućnost generalnog štrajka. Na pitanje hoće li u tom slučaju biti dovedena u pitanje usluga isporuke vode te održavanje sustava odvodnje u Rijeci i okolnim općinama koje pokriva KD ViK, Tomljanović kratko odgovara da će se u slučaju štrajka sve raditi u skladu sa zakonom propisanim uvjetima.


Prijetnja štrajkom neopravdana


Upit o zahtjevima sindikata uputili smo gradskoj upravi, odnosno gradonačelniku Marku Filipoviću i Maji Malnar, pročelnici Odjela za komunalni sustav. Odgovorila nam je pročelnica Malnar koja navodi da će Grad Rijeka raditi na postizanju zadovoljavajućeg rješenja za obje strane.


– Grad Rijeka će, uzimajući u obzir mogućnosti poslodavca KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. i traženja sindikata o kojima nije postignut dogovor, u najkraćem roku uložiti maksimalne napore radi postizanja obostrano prihvatljivih rješenja. Najavljene industrijske akcije legitiman su način sindikalnih aktivnosti s ciljem ostvarivanja traženog. Treba naglasiti da je tijekom postupka kolektivnog pregovaranja važno da pregovaračke strane vode računa o cijelom nizu činjenica kako bi se dogovor postigao na obostranu korist, odnosno, kolektivno pregovaranje je zahtjevan proces usuglašavanja niza odredbi materijalnih i drugih prava i obveza stranaka kolektivnog ugovora, odgovorila je pročelnica, bez konkretnih odgovora po pitanju zahtjeva Sindikata u KD-u ViK.


Direktor ovoga komunalnog društva, Andrej Marochini, bio je konkretniji pa tako ističe da je prihvatio zahtjev za povećanjem plaće i otpremnina, dok je po ostalim točkama zatražio odgodu do izrade izračuna troškova koje bi to donijelo.


– Kao odgovorna osoba KD-a Vodovod i kanalizacija d.o.o. smatram da u ovom trenutku prijetnja Sindikata štrajkom nije opravdana. Sindikat je izašao sa šest točaka svojih zahtjeva, od kojih se prva točka odnosila na devetpostotno povećanje neto plaće radnika, što sam odmah bezuvjetno prihvatio, o čemu Sindikat sada ne priča. Traženje pod točkom 2, neoporezive naknade za topli obrok od 5.000 kuna godišnje nisam odbio, već sam zatražio dodatnih deset dana za konačni odgovor. Sindikatu, odnosno povjereniku Ivi Tomljanoviću, nije bilo prihvatljivo čekanje od deset dana za usuglašavanje, kaže Marochini.


Dio zahtjeva prihvaćen


Navodi da su održana tri sastanka s predstavnicima sindikata u procesu mirenja, sva tri u siječnju, pri čemu je na zadnjem od njih prihvatio zahtjeve za povećanje plaće i otpremnine, uz najavu da će se o ostalim zahtjevima izjasniti do kraja ovog mjeseca.


– Nažalost, sve navedeno nije prihvaćeno od strane sindikalnog povjerenika Ive Tomljanovića, a nisam siguran je li o tome raspravio s članovima Sindikata, prije nego što je to bezuvjetno odbio. U Društvu je na snazi Kolektivni ugovor od 1. srpnja 2019. godine s dodacima od 28. veljače 2020. godine, 1. srpnja 2020. godine i 5. listopada 2021. godine.


Kolektivni ugovor KD-a ViK i u ovom trenutku osigurava radnicima brojna prava i benefite, što pokazuje da smo i do sada kontinuirano prihvaćali i uvažavali zahtjeve Sindikata. U periodu od 2020. do 2021. godine smo imali dva dodatka Kolektivnom ugovoru što samo po sebi govori koliko smo uvažavali zahtjeve Sindikata. Na kraju, pitam se je li ova prijetnja štrajkom Sindikata slučajno povezana s investicijskim ciklusom u koji KD ViK sada kreće i o čemu se mnogo piše. Ne smijemo zanemariti činjenicu da smo, sukladno Zakonu o vodama te Uredbi o uslužnim područjima koja je stupila na snagu 7. siječnja 2022., dobili status Društva preuzimatelja na uslužnom području 25, te sada treba krenuti proces pripajanja komunalnih društava s područja Gorskog kotara i Liburnije, a što će iziskivati izjednačavanje prava i obveza svih zaposlenika. Vjerujem u postizanje dogovora sa Sindikatom čime će se otvoriti vrata potpisivanju 4. dodatku Kolektivnog ugovora, a to će rezultirati povećanjem standarda i zadovoljstva naših radnika, kaže Marochini.


Projekt nije ugrožen


Na pitanje hoće li mogući štrajk, ukoliko do njega dođe, ugroziti realizaciju kapitalnih zahvata iz projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, vrijednog 2,2 milijarde kuna, s uključenim PDV-om, kao i isplatu 1,25 milijardi kuna iz europskog programa Konkurentnost i kohezija, već osiguranih za ovaj projekt koji uključuje izgradnju novog pročistača otpadnih voda na Delti te više stotina kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže na području Rijeke i okolice, Marochini odgovara da ti radovi ne bi trebali biti ugroženi.


– Riječ je o zahvatima ugovorenima s vanjskim izvođačima, tako da njihova dinamika realizacije ne bi trebala biti ugrožena ni u kom slučaju. Vjerujem da ćemo postići dogovor sa Sindikatom te se nadam da štrajka neće biti, zaključuje Marochini.