Smirivanje epidemije

Hoće li PGŽ ispuniti cilj od 50 posto cijepljenih do 1. srpnja? “Novi slučajevi su uglavnom mlađe, necijepljene osobe”

Barbara Čalušić

U PGŽ-u i dalje djeluju glavni cijepni punktovi u Rijeci, Opatiji i odnedavno u Crikvenici dok se u manjim ispostavama Zavoda cijepi i bez prethodne najave.RIJEKA – Sa samo jednim pozitivnim slučajem koronavirusa na ukupno 199 obrađenih testova te 92 aktivna slučajeva, Primorsko-goranska županija od jučer je na epidemiološkoj karti obojana dugoočekivanom zelenom bojom.


Prema objašnjenju epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, dvotjedna kumulativna incidencija novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika u PGŽ-u iznosi 48,84, a prosjek udjela zaraženih osoba unutar broja testiranih u istom razdoblju od dva tjedna iznosi samo dva posto, što su parametri koji je svrstavaju u zelenu regiju.


Unatoč dobrim vijestima, u PGŽ-u je jučer nakon 17 dana zabilježen jedan smrtni ishod liječenja od COVID-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka gdje se istovremeno liječilo osmero pacijenata. U KBC-u Rijeka trenutačno nema pacijenata koji se liječe uz pomoć respiratora.
– Temeljem udjela pozitivnih među testiranima koji je s obzirom na velik broj testiranja koje radimo već dulje vrijeme nizak te glavnog parametra koji se odnosi na broj novooboljelih u 14 dana na 100.000 stanovnika, mogli bismo reći da smo u zelenoj boji. Ključno je da smo sada nakon toliko vremena od vrhunca trećeg vala došli do toga, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović.


Upravo je ovo vrijeme smirivanja epidemije u PGŽ-u, kako i u cijeloj zemlji, prema njegovim riječima, idealan trenutak za cijepljenje građana koji se još nisu cijepili.


Sve više imunih


– Cijepljenje stanovništva drži nas sigurnima od širenja epidemije pa čak i ako dođe do širenja sve rasprostranjenijeg delta soja. Taj se soj širi slično kao što je to bio slučaj s britanskom varijatom virusa u trećem valu, no vjerujemo da se taj scenarij neće ponoviti jer je cjepivo učinkovit oblik zaštite, pogotovo u starijih ljudi, dodaje Mićović.


Sa sadašnjom dinamikom cijepljenja PGŽ bi trebao dostići nacionalni cilj od 50 posto odraslih stanovnika koji su cijepljeni prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa.


Dosad je u PGŽ-u, koja prema službenim podacima broji 281.945 stanovnika, od čega je odraslih 240.459, prvom dozom cijepljeno 114.049 stanovnika. U postocima to je 40,45 posto ukupnog broja stanovnika te 47,43 posto odraslog stanovništva.


Drugu dozu primilo je 71.217 stanovnika, odnosno 25,26 posto ukupnog broja stanovnika te 29,62 posto odraslog stanovništva.


– Cilj od 50 posto odraslog stanovništva koje je cijepljeno prvom dozom do kraja lipnja u ovom nam se trenutku čini dohvatljivim. Za nas je taj cilj realan. Inače, sve je više istraživanja koja pokazuju da je broj imunih veći nego što nam pokazuju podaci o cijepljenima i onima koji su preboljeli virus, a to pokazuju istraživanja američkih i engleskih znanstvenika, ističe Mićović.


U PGŽ-u i dalje djeluju glavni cijepni punktovi u Rijeci, Opatiji i odnedavno u Crikvenici dok se u manjim ispostavama Zavoda cijepi i bez prethodne najave.


Tako ispostave na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Delnicama imaju rezervirane termine od dva sata tijekom dva dana u tjednu gdje se svi zainteresirani građani mogu cijepiti bez najave.


Cijepljenje djece


– Građani se tako mogu cijepiti neovisno radi li se o prvoj ili drugoj dozi cjepiva, a također se mogu cijepiti i oni građani koji ne žive u PGŽ-u. Na taj način do kraja kolovoza možda nećemo postignuti cilj od 70 posto cijepljenog stanovništva, ali ćemo svakako biti između 55 i 65 posto cijepljenih. To nam kažu sadašnji pokazatelji, no mi ne odustajemo od toga da do jeseni procijepimo 70 posto stanovništva.


Da je riječ o djelotvornoj zaštiti, kao ilustracija može poslužiti i podatak da među novooboljelima koje otkrivamo posljednjih dana nema cijepljenih osoba te se mahom radi o mladoj populaciji do 25 godina dok starije od 65 godina ne bilježimo, objašnjava Mićović.


Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a nastavlja s organiziranim cijepljenjem djece u dobi od 12 do 18 godina pa će se tako prvi sljedeći termin procjepljivanja ove ciljne populacije održati 27. lipnja u dvorani Zamet, a također i u tri dana u srpnju.


Prioritet cijepljenja imaju djeca s kroničnim bolestima, ali s obzirom na to da cjepiva na zalihi ima dovoljno, Zavod poziva i roditelje zdrave djece da se odazovu i cjepivom zaštite svoju djecu, ali i članove obitelji, kojima upravo najmlađi, koji su često asimptomatski prenositelji, mogu prenijeti virus. Svi zainteresirani roditelji mogu se prijaviti preko nadležnog liječnika školske medicine, a prijave su moguće i direktno u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo kao i direktno cijepnom Timu broj 6 u dvorani Zamet prije samog početka cijepljenja. Djeca na cijepljenje dolaze u pratnji jednog roditelja, a cijepni tim sastoji se od školskog liječnika, medicinske sestre i administratora.