Otvoren filmski festival povijesnog dokumentarnog filma

History Film Festival donosi 23 povijesna dokumentarna filma

Ervin Pavleković

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Večerašnjim službenim otvaranjem u Art-kinu, svoje peto izdanje doživio je riječki History Film Festival koji će trajati sve do 18. rujna ove godine, a ove će godine biti prikazana ukupno dvadeset i tri povijesna dokumentarna filma 


 


History Film Festival, filmski festival povijesnog dokumentarnog filma, večerašnjim je otvaranjem doživio svoje peto izdanje. Ovogodišnji su festival svečano otvorili direktor i selektor festivala te hrvatski redatelj Bernardin Modrić, producentica Tiha Modrić i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Nakon otvorenja festivala prikazani su filmovi „Demo“ redatelja Branka Schmidta i „Od toga dana“ te je održan razgovor s redateljem Brankom Schmidtom, kao i protagonistima filma „Demo“ Marijom i Miodragom. Kako stoji na mrežnim stranicama festivala, projekcije filmova koje su danas započele u 17 sati i 20 minuta trajat će do ponoći, a uključile su filmove „Sentimentalni/ Softie“ i „Mali Satchmo/ Little Satchmo“.

Foto galerija: Otvoren History Film Festival u Rijeci Foto: Mateo Levak

 


Sutrašnja događanja ovogodišnjeg izdanja History Film Festivala započet će u 10 ujutro na Pavlinskom trgu otvorenjem revije filmova iz programa „Film i Domovinski rat“, a projekcije filmova iz tog programa trajat će od 10:30 do 16 sati te od 18 sati do 22 sata na istoj lokaciji. Od 18 sati na redu su paralelne projekcije filmova u konkurenciji u Art-kinu i projekcije filmova iz programa „Film i Domovinski rat“ na Pavlinskom trgu. Od ostalih filmova, bit će prikazani „Vratite mi moju zemlju“ i „Lice anonimusa“.


 


Peto izdanje History Film Festival trajat će sve do 18. rujna ove godine kad će biti objavljeni pobjednici u devet kategorija o kojima će odlučivati stručni međunarodni žiri kojim predsjeda filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Između dvadeset i tri  ovogodišnja filma tri će filma imati svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest filmova imat će hrvatsku premijeru.


 


Peto izdanje HFF-a specifično je i po tome što uključuje posebne programe kao što su Inkluzivno kino, unutar kojeg se danas prikazao dokumentarni film hrvatskog redatelja Branka Schmidta „Demo“ prilagođen za osobe s oštećenjima sluha ili vida, te tematske programe „Film i Domovinski rat“ i „Film i željeznica“. Više informacija o samome festivalu njegovom programu može se naći na mrežnim stranicama historyfilmfestival.com.