LJUBITELJI KNJIGE

Gužve u Gradskoj knjižnici: Riječani ovog ljeta stvarno puno čitaju, do nekih je naslova teško doći

Ervin Pavleković

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Najtraženiji su i dalje skandinavski pisci poput Joa Nesboa, naslov koji je opet popularan je »ženski« roman o odrastanju »Male žene« autorice L. M. Alcott. Od hrvatskih naslova, najtraženiji su »Ćutim« i »Rastanci« Mani Gotovac te »Sandale« i »Dnevnik jednog nomada« Bekima SejranovićaRIJEKA – U ljetnim mjesecima većina koristi godišnji odmor koji svi dugo čekaju. Jasno je, zbog vrućine i užeglog asfalta, hrli se na plaže duž naše obale, ne bismo li se barem malo osvježili u moru. Knjiga je oduvijek bila mali dodatak, onaj neizostavni, za razbibrigu, za vrijeme boravka na nekoj plaži i za vrijeme odmora. Sunce, more i opuštanje uz dobru knjigu jednostavan je i svima dostupan recept.


Raznovrsno štivo


Vrući ljetni mjeseci onaj su dio godine kada mnogi požure u Gradsku knjižnicu te se opreme raznovrsnim štivom. Ipak, nekima koji zbog posla inače ne stižu čitati, razdoblje godišnjeg odmora jedinstvena je prilika da s obzirom na vlastite čitateljske interese oplemene svoj unutarnji svijet nekim književnim djelom.


Što se čita u ljetnim mjesecima, što traže riječki čitatelji na policama Gradske knjižnice Rijeka, doznali smo od djelatnica knjižnice, no i pretraživanjem kataloga na njihovim mrežnim stranicama.
Voditeljica Središnjeg odjela Gradske knjižnice, Ljiljana Bevandić, kratko nam je izložila najčitanije naslove i najtraženije autore.
Kako kaže, najpopularniji su i dalje skandinavski pisci krimića počevši od već poznatog Joa Nesboa s naslovima kao što su »Snjegović«, »Crvendać«, »Šišmiš«, »Leopard«, »Fantom«, serijal o Doktoru Proktoru te drugi. Tražena je Camila Läckberg, posebice s posljednjim romanima »Zlatni kavez« i »Propovjednik«. Od ostalih skandinavskih autora, sve je traženiji Karl Ove Knausgard, no ne s kojim krimi naslovom, već s obiteljskom sagom »Moja borba«. Jako je popularna talijanska spisateljica koja piše pod pseudonimom Elene Ferrante i čije pravo ime nije poznato javnosti, no njezin serijal romana »Genijalna prijateljica« osvaja svijet, a po tim je romanima snimljena i televizijska serija, istaknula je voditeljica.


Stariji romani i dalje su popularni, traženi i čitani

Pretraživanjem online kataloga knjižnice, zanimljivo je bilo vidjeti podatak da se neki romani i dalje čitaju te da su i dalje vrlo popularni, iako se ne radi o novijim djelima. Od tih naslova, »Alkemičar« Paula Coelha uvijek je posuđivan, zatim serija romana o najpoznatijem čarobnjaku Harryju Potteru također je tražen naslov. Stalan je i čitateljski interes za »1984.« Georgea Orwella, što i nije posebno iznenađujuće s obzirom na to da znanstvenofantastični romani koji su utopijske naravi privlače brojne čitatelje. Od domaćih autora i novijih naslova, popularni su »Plivač« Ivice Prtenjače koji je tražen naslov, zatim romani »Črna mati zemla« i »Ciganin, ali najljepši« riječkog književnika Kristiana Novaka koji su nezaobilazno štivo te roman »Štićena osoba« velikog Pavla Pavličića.

Naslov koji je opet popularan je »ženski« roman o odrastanju »Male žene«, autorice Louise May Alcott po kojem je također prošle godine snimljen film koji je bio i u konkurenciji na Oscarima ove godine, što je vjerojatno dodatno zaintrigiralo čitatelje.


Od hrvatskih naslova, najtraženiji su »Ćutim« i »Rastanci« preminule bivše intendantice HNK-a Rijeka Mani Gotovac, zatim »Sandale«, »Dnevnik jednog nomada« i drugi naslovi preminulog Bekima Sejranovića, jednako traženi prije i nakon njegove smrti. Nadalje, voditeljica knjižnice Bevandić posebice je istaknula južnokorejski roman »Vegetarijanka« autorice Han Kang o kojem se sve više govori te pravi ljetni hit, roman, »Molim te, pazi na mamu« također korejske autorice Kyung-sook Shin za koji je dobila nagradu »Man Asian Literary Prize«.


Popularni »krimići«


Osim naslova koji su uvijek traženi, voditeljica je također odlučila i preporučiti neke manje poznate naslove.


– Za sve one koji vole dobro napisan i pažljivo strukturiran roman, preporučila bih novi naslov, političko-psihološki roman, »Plemeniti gospodin u Moskvi« te španjolski roman »Čovjek koji je volio pse« koji govori o zastrašujućem atentatu na Lava Trockog. Spomenuta djela romani su velikog osega te imaju oko 500 ili 600 stranica pa su izvrsni za vrućine i duge ljetne noći, rekla je Bevandić.
Knjižničarka Donatela osvrnula se na ljetne mjesece koji su najprometniji u Gradskoj knjižnici, odnosno odjelu Filodrammatica gdje je smještena beletristika, te nam je rekla što se najviše čita i koji su žanrovi najpopularniji.


– Popularnosti krimi žanra te zainteresiranosti čitatelja za taj žanr svjedoči i činjenica da smo morali izdvojiti zaseban dio s najčitanijim naslovima. Međutim, čak i ti naslovi u kratkome roku nestanu. Puno se čita, a sve više korisnika odlučuje se na uslugu rezervacije željenog naslova, jer do nekih naslova nemoguće je doći.


Osim »krimića« i »ljubića« koji su »standardno« žanrovsko štivo, knjižničarka Donatela nadodala je zanimljive naslove kao što su priče »Tisuću lađa« Natalie Haynes ili pripovijetke »Kirka« Madeline Miller. Fantastični romani »Muza košmara«, »Kći dima i kosti« Lanie Taylor također su popularni ovoga ljeta.