17. izdanje

Grobnički Festival palente i sira: Kompirica hrani i tijelo, i dušu

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Veliko finale Festivala palente i Grobničkog sira, a to je trenutak u kojem se završava kuhanje palente te ona postaje dijelom najvećeg zanimanja golemog mnoštva okupljenog na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, ima efekt koji je jako sličan dočeku Nove godine.


Foto galerija: Festival palente i sira Foto: Vedran Karuza


Golemi redovi za kupnju bonova putem kojih se dolazi do svog pijata najveće grobničke delicije, silna užurbanost velikog broja ljudi, pa tako i načelnice i načelnika općina Čavle i Jelenje Ivane Cvitan Polić i Roberta Marčelja, jer svi žele do svoje planete.





I da vas netko pita kakav je to osjećaj, kakva je to atmosfera na velikoj svečanosti autohtonosti i zajedništva Grobnika – većina će vam reći:ma kakova; da te srhi pasuju!


Pinjata od 700 litara


Baš je tako bilo na 17. izdanju Festivala palente i Grobničkog sira koje kao bienalni domaćini organiziraju općine Čavle i Jelenje, ove subote u Čavlima kad je u pinjati zapremine 700 litara krenulo kuhanje velike palente koja je na kraju težila 500 kilograma.


Nju je palentarima veličine vesla gnjoca kuhalo više od dvadeset kuhara, dok je njezino istresanje na taruj promjera tri metra izazvao pravu provalu oduševljenja.



– Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela. Ona je dio njegove povijesti, kulture, ali i svakodnevnog života još i danas. Mnogi ugostitelji diljem Grobnišćine na svojim jelovnicima nude palentu kompiricu, naglasila je direktorica Turističke zajednice općine Čavle Rea Čargonja.


U sklopu festivala na Trgu hrvatskih branitelja u centru Čavala odvijao se bogati program – Sajam vina Kvarnera na što je posebno ponosan bio Žarko Stilin direktor Kvarner Winesa, brojni OPG-ovi s lokalnim delicijama, nastupi KUD-a Zvir, Plesnog centra Sirius, Leona Pelčića, harmonikaša tečaja Sabbatini, a za najmlađe bile su tu i igre po starinsku i dječja kreativna radionica oslikavanja 3D figurica dondolaša, ovce i mlikarice, koje djeca mogu ponijeti kući kao jedinstvenu uspomenu.



Ukupno je u za palentu utrošeno 170 kilograma krumpira, 12 kilograma maslaca i četiri kilograma soli. Ono što je dakako najvažnije – brašno je.


– Samleli smo ga mu i u Martinovom selu, ali sirovina na žalost ni gromiška. Malo se kod nas dela va poljoprivrede pa se sve uglavnom svodi na mljevenje, pojasnila nam je nam je Nataša Maršanić, vlasnica istoimenog OPG-a i dakako direktna nasljednica fenomenalnog mlinara Brune Kukuljana


Ovčica simbol fešte


Cijelo vrijeme do nastupa grupe Fiesta, koju većina na Grobniku s razlogom drži za nematerijalnu kulturnu baštinu i varaždinskih Mejaša program su jako dobro držali na jednoj visokoj razini zabave Josip Krmpotić i Frenki Fućak. Ono što je također bilo posebno, simbol je fešte – ovčica.


– Naša ovčica ove godine nosi simboliku dvostrukog slavlja – baš kao i HNK Rijeka koja je osvojila dva trofeja. S ponosom se slikala s peharima Rijeke koji su za ovu prigodu bili dopremljeni na čavjanski trg, rekla nam je načelnica Cvitan Polić.



A bili su i ti divni, ponosni pehari jako veliki mamac za dolazak navijača Rijeke koji su se uz njih željeli fotografirati, dok je Armada Grobnik za tu prigodu tiskala posebne majice koje su bile doslovno – razgrabljene.


U suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Grobnišćine bila su prikazana i dva vrijedna dokumentarna filma o ovčarstvu i izradi grobničkog sira, dodatno zaokružujući tematsku cjelinu i edukativnu komponentu festivala a i oni su kao i sva ostala događanja privukli kako veliku pažnju posjetitelja.