Grad Grobnik

Grajanko Mrkomir II. kriv baš za sve loše iz prošle godine

Marko Dobrecović

Mrkomiru II. ne piše se dobro / Snimio Sergej DRECHSLER

Mrkomiru II. ne piše se dobro / Snimio Sergej DRECHSLER

Inspiracija za ovogodišnje ime je pronađena u seriji HRT-a. Naime, u frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku snimana je serija Mrkomir I., stoga su ove godine Grajani odlučili objesiti njegovog »nasljednika«GRAD GROBNIK  Radostima mesopusnog raspoloženja nisu odoljeli niti Grajani, stoga je danas u Gradu Grobniku obješen Grajanko Mrkomir II. Mesopusna kumpanija Grad Grobnik je već desetljećima sinonim za dobru maškaranu zabavu, a sa svojom tradicijom su nastavili i ove godine. Njihovim aktivnostima je pandemija zasmetala, ali ih nije zaustavila. Dok se u ostalim mjestima pust već na Antonju popeo na svoje mjesto, grobnički Grajanko Mrkomir II. je obješen jučer, a do Čiste srijede će sve gledati »svisoka«. Inspiracija za ovogodišnje ime je pronađena u seriji HRT-a. Naime, u frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku snimana je serija Mrkomir I., stoga su ove godine Grajani odlučili objesiti njegovog »nasljednika«.


Meštar u izolaciji


– Našim su ljudima maškare i mesopust u krvi. Mještani žive za to razdoblje. Običaj obilaženja kuća u našemu kraju nam je važniji od maškarane povorke. Niti ove godine to nismo mogli izostaviti. Iako nije bilo mnogo priprema i neće biti puno druženja zbog vremena u kojem živimo, tradicija ostaje na radost svih nas. To je nešto što su nam usadili naši stari, nasljedstvo koje nosimo od svojih roditelja i nonića, kazao je voditelj Mesopusne kumpanije Grad Grobnik Boban Marelja.
A zašto samo Grajani dižu pust »klizno«?
– Pust se obično podiže na Antonju, no mi uvijek pričekamo koji dan. To je zbog toga što su naši muzičari na Antonju prezaposleni. Mi smo se odlučili pust podići danas jer su nam sada svi muzičari na raspolaganju, a oni zasigurno podižu atmosferu. Današnje podizanje pusta je proteklo u nešto drukčijem tonu. Naime, naš glavni meštar Željko je u izolaciji, pa sam njegovu ulogu preuzeo ja kao »vršitelj dužnosti«, kako se to danas voli reći, poručuje Marelja.
Grajanko Mrkomir II. će na Grobniku biti do Pepelnice. Tada će mu uslijediti suđenje, a potom će biti spaljen. Na taj će dan biti pročitani i razni »škerci«. Posebnost ove kumpanije jest i čitanje raznih mjesnih anegdota – škercih. Njihovo čitanje uvijek izazove smijeh svih žitelja mjesta.
Mesopusna kumpanija Grad Grobnik okuplja više od stotinu članova, a u svojem dugogodišnjem radu su često bili nagrađivani.

Foto galerija: Podizanje pusta u Gradu Grobniku Foto: Sergej Drechsler
Na mladimi svit ostaje


– Četiri smo puta bili nagrađivani za najbolju koreografiju, a isto je toliko puta kraljica karnevala došla iz naših redova. U koreografijama sudjeluju svi, pa je to pravi spoj mladosti i iskustva. Naši su članovi ljudi svih generacija; od druge, pa do osamdesete godine života. Ove će godine nažalost izostati karnevalska povorka na Korzu u vrijeme mesopusta. Žao nam je da se odgodila za ljetne mjesece. Zna se da se po tradiciji to uvijek odvija u drugom mjesecu. U ljetnim mjesecima su naši članovi zaokupljeni ostalim svakodnevnim aktivnostima. Naša grupa će se na tom ljetnom karnevalu pojaviti u nešto manjem broju, a glavninu će činiti mlađa ekipa. Na mladima svijet ostaje. Čestitam zato novom mladom meštru karnevala. Meštar Toni je, dakako, uvijek bio znan u našoj kumpaniji. Njemu pristaju samo superlativi, ali drago mi je da je došao red i na mlađe naraštaje, završio je v.d. Marelja.