Sjednica

Gradsko vijeće Kraljevice usvojilo najveći proračun do sada, evo što planiraju s 5,3 milijuna eura

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Proračun za 2023. predviđa rad na 30 kapitalnih projekata i gotovo 50 značajnih programa koji dižu standard građana KraljeviceVećinom glasova 11 od 13 prisutnih vijećnika Gradskog vijeća Grada Kraljevice izglasan je proračun Grada za 2023. godinu od oko 5.3 milijuna eura.


Pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije, lokalnu samoupravu i EU fondove Matea Dundović istaknula je da je proračun za 2023. najveći dosad, dok je gradonačelnik Dalibor Čandrlić (HDZ) kazao kako je proračun vrlo ambiciozan, ali i vrlo fleksibilan.


30 kapitalnih projekata


– Predviđa rad na 30 kapitalnih projekata i gotovo 50 značajnih programa koji dižu standard građana Kraljevice. Uz to što je ambiciozan, on je istovremeno i stručan i realan.
Vidjeli ste po izvršenju proračuna za 2022. godinu da smo 90 posto planiranog realizirali i nastavljamo i dalje u tom smjeru.


Proračun je donesen kroz detaljne rasprave i vrlo intenzivnu komunikaciju, a sve u u uvjetima globalne ekonomske krize i velikih izazova, kazao je gradonačelnik.Dodao je kako će novi investicijski ciklus biti orijentiran na sport, nakon što su značajno ulagali u kulturu.


– Izdvojio bih rekonstrukciju sportske dvorane, vanjsko košarkaško igralište te rekonstrukciju pomoćnog igrališta na Oštru. Osim toga, uvodimo sustav naplate parkinga u ljetnim mjesecima na području Oštra kako bismo uveli red u centru Kraljevice, povećavamo plaće u Dječjem vrtiću Orepčići i mnoge druge stavke.


Nastavljamo sa standardima za građane koji ranije nisu bili prisutni, osiguravamo u proračnu sredstva za udžbenike, radne bilježnice, logopede, stipendije, kazao je Čandrlić.Od drugih projekata najavio je kako će lučica Črišnjeva biti gotova do ljeta te podsjetio na Muzej brodogradnje i Hrvatsku kuću vina koji će svoje mjesto naći u frankopanskom dvorcu Nova Kraljevica.


Vijećnik Branko Cupać (SDP) kazao je kako će uvijek dignuti ruku za dobre projekte, bez obzira iz koje stranke dolazili, no zanimalo ga je koliko se građana javilo na javno savjetovanje o proračunu koje je Grad Kraljevica objavio mjesec dana prije same sjednice.


Hvala na komunikaciji, ali…


Gradonačelnik Čandrlić odgovorio je da su primili manji broj prijedloga građana od kojih niti jedan nisu odbili, neke su odmah uvažili, a neke će uvrstiti u proračun za nadolazeće godine.– Hvala na komunikaciji, ali mi je paradoksalno da kao gradski vijećnik pitate koliko je građana sudjelovalo i na njih prebacujete teret sudjelovanja u proračunu.


Niti jedan od gradskih vijećnika opozicije, jer ja s vijećnicima koji čine većinu iskomuniciram stavke u proračunu, nije dao ni jedan prijedlog što bi i kako oni drugačije.


Opozicijski vijećnici imaju pravo biti suzdržani, ali bih volio čuti zašto su suzdržani i što bi oni drugačije. Ne dižem tenzije, samo kažem da u šest godina koliko sam ja gradonačelnik, opozicijski vijećnici nisu predložili niti jednu svoju inicijativu, niti dali ideju, što bi i kako drugačije, a vodili bi ovaj grad, kazao je gradonačelnik.Na svoje izlaganje nije dobio repliku. Suzdržani su pri glasanju o proračunu bili vijećnici Larisa Juretić (GLAS) i Ranko Frka (PGS) dok su ostali glasali za proračun.


Na sjednici gradskog vijeća Kraljevice našlo se čak 23 točke, među kojima je prihvaćen i rebalans proračuna za 2022. godinu. U odnosu na predviđeni plan izvršeno je 90 posto proračuna te tako rebalansom proračun za 2022. godinu iznosi oko 29,3 milijuna kuna.


Usvojen je i prijedlog Odluke o izradi petih Izmjena i dopuna Prostornog plana plana uređenja Grada Kraljevice, kojima će se u sklopu projekta novih hotela Liburnia 1 i 2 urediti i nova obala Kraljevice.


Omjer glasova za rebalans proračuna te prijedlog Odluke o izradi petih izmjena bio je kao i na glasanju o proračunu 11 vijećnika za te suzdržani Juretić i Frka.


Od drugih točaka spomenimo kako je jednoglasnom odlukom svih vijećnika Grada Kraljevice izglasana privremena zabrana izvođenja radova na području Grada Kraljevice u 2023. godini u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna na području cijelog Grada. U nekim dijelovima ta se zabrana proteže i do 1. listopada.


Dosada je zabrana o izvođenju radova u Kraljevici bila od 1. srpnja do 1. rujna. Također, dodijeljene su godišnja javna priznanja Grada Kraljevice. Jednoglasnom odlukom nagradu za životno djelo dobio je Boris Juričić, dok su godišnju nagradu dobili Nogometni klub Kraljevica i Borna Gudac.