Upozoravaju na lošu praksu

Gradski vijećnici Mosta: Grad Rijeka krši odredbe o postavljanju reklama

Damir Cupać

Petra Mandić / Foto Marko Gracin

Petra Mandić / Foto Marko Gracin

Grad Rijeka zarađuje nemali novac od oglašavanja, a pri tome se ne drži odredbi aktualnog Pravilnika, a uz to i diskriminira građane, rekla je Petra Mandić 


RIJEKA – Gradski vijećnici Mosta Petra Mandić i Aleksandar Saša Milaković upozorili su na lošu praksu Grada Rijeke da se ne drži uredbi postojećeg Pravilnika o uvjetima postavljanja reklamnih panoa iz 2007. godine te su izrazili bojazan da će se loša praksa nastaviti i nakon prihvaćanja novog Pravilnika o uvjetima i postupku za postavljanje reklamnih i oglasnih predmeta koji je na dnevnom redu rujanske sjednice Gradskog vijeća.


– Kada je riječ o toj tematici, Grad Rijeka zarađuje nemali novac od oglašavanja, a pri tome se ne drži odredbi aktualnog Pravilnika, a uz to i diskriminira građane. Grad Rijeka ima puno lokacija u užem centru grada na kojima su postavljeni reklamni i oglasni panoi protivno odredbama. Do 2009. godine sve je trebalo biti usklađeno s Pravilnikom, ali to nije bio slučaj. Kao što nije usklađeno ni nakon što je stupio na snagu novi Zakon o cestama 2011. godine. Puno je prostora na kojima Grad Rijeka i danas zarađuje, a čini nam se da će nastaviti zarađivati nakon prihvaćanja novog Pravilnika, iako je jasno da se propisane odredbe ne poštuju, ocijenila je Mandić.
Aleksandar Saša Milaković naveo je primjer reklamnih panoa u Strossmayerovoj ulici nasuprot hotela Kontinental.


– Tamo je na raskrižju postavljeno devet jumbo panoa. Prema članku 19. novog Pravilnika između panoa bi trebao biti metar razmaka, a nakon svaka tri panoa, osam metara razmaka. Svatko se može uvjeriti da to nije slučaj. Uz to plakati se nalaze na samom raskrižju, a isto je i na raskrižju Ulice Milutina Barača i Krešimirove ulice. Prema novom Pravilniku ne bi se smjeli nalaziti na samom raskrižju. Ova dva primjera su kap u moru nepravilnosti, uvjeren je Milaković.


Mladen Pandur naveo je na osobnom primjeru da po tom pitanju Grad Rijeka diskriminira privatne osobe.


– Prije nekoliko godina kupio sam nekretninu na periferiji grada. Htio sam na njoj postaviti reklamni pano, ali mi je to onemogućeno. Postavljeno je previše prepreka, ne samo u ovom slučaju, a mi kao građani prihvaćamo da je to normalno. Nije normalno i to treba mijenjati, zaključio je Pandur.