Akcija mladih

“Gradska vlast mora se obvezati da neće dozvoliti spalionicu otpada na području Rijeke”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Jasna poruka koju želimo poslati gradonačelniku Vojku Obersnelu i županu Zlatku Komadini je da odvajanje i primarna selekcija otpada nemaju alternativu, a pogotovo nemaju alternativu u spaljivanju otpada pod prozorima naših sugrađana, rekao je Vedran VivodaRIJEKA – Iako je u medijima objavljeno da su Energo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija odustali od gradnje energane na gorivo iz otpada na lokaciji Sušačke Drage Akcija mladih tražit će pismeno očitovanje o tome da izgradnje tog postrojenja ili bilo kojeg sličnog neće biti, jer su mještani i dalje zabrinuti te se boje da se radi samo o predizbornom triku – najavila je na konferenciji za novinare vijećnica Akcije mladih u Mo Sušačka Draga, Viktorija Vlahov. Ona je i začetnica akcije »Stop spalionici otpada u Rijeci« te pokretač peticije kojom je prikupljeno 1.200 potpisa protiv izgradnje spalionice.


Akcija mladih će, kako je dodao gradski vijećnik Vedran Vivoda na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti zaključak kojim će obvezati sadašnju i buduću vlast da hitno krene s provođenjem zakonom propisane primarne selekcije otpada te da se na području Grada Rijeke zabrani gradnja spalionica otpada ili energana na gorivo iz otpada. Njegovo je mišljenje da se bez obzira na ovu prvu dobivenu bitku sada treba stvoriti dodatni pritisak politike, građana i javnosti da se spalionica otpada ne može i ne smije graditi nigdje na području našeg grada.


– Jasna poruka koju želimo poslati gradonačelniku Vojku Obersnelu i županu Zlatku Komadini je da odvajanje i primarna selekcija otpada nemaju alternativu, a pogotovo nemaju alternativu u spaljivanju otpada pod prozorima naših sugrađana.
Prvi smo, još u srpnju prošle godine upozorili da će od jeseni cijene zbrinjavanja otpada otići opet u nebo. Upozorili smo i na potpuni raspad sustava gospodarenja otpadom, te prozvali one najodgovornije – gradonačelnika Obersnela i župana Komadinu, a sada ta dva ista aktera na zalazu svoje političke karijere smišljaju dijabolički plan kako sanirati 10 godina potpunih promašaja i nerada u politici gospodarenja otpadom preko leđa i pluća građana Rijeke i to gradnjom spalionice otpada.


Jedino rješenje problema katastrofalnog sustava gospodarenja otpadom je trenutačno uvođenje individualne primarne selekcije otpada kojom bi se smanjio udio miješanog komunalnog otpada uz obveznu gradnju sortirnica i kompostana koje bi omogućile odvojeno prikupljanje bio-otpada i sortiranje i plasiranje ostalih korisnih komponenti poput plastike i papira.


Sve drugo je nastavak katastrofalne politike kojom ne samo da opterećujemo građane Rijeke najvišim računima za odvoz komunalnog otpada nego i svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavamo zdravlje građana, upozorio je Vivoda.


Ujedno je zaključio da bi gradnja spalionice bila završni čin farse zvane Marišćina.