Marko Filipović

Gradonačelnik Rijeke na karnevalu se maškarao u galeba

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Gradonačelnik na glavi nosi i kapetansku kapu.Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjeluje u velikoj povorci Riječkog karnevala, koji je ove godine iznimno održan u ljetnim mjesecima.


Pridružio se Meštru Sandiju na čelu povorke, a tom prigodom nosio je masku baziranu na svečanom odijelu, ukrašenom malim detaljem u riječkim bojama.


No, kasnije se odlučio presvući i na karnevalu se pojavio maškaran u – galeba. Istu masku nosio je i Meštar.


Kapetanska kapa
Gradonačelnik na glavi nosi i kapetansku kapu.


Očito se ovom maskom želio ironično osvrnuti na nevolje u kojima se našao proteklih tjedana zbog obnove Titovog broda Galeb.


Foto Vedran Karuza


Naime, ispalo je da obnova ovog povijesnog broda košta znatno više od onoga što se u početku, još 2019. godine najavljivalo. Toliko više da su gradski vijećnici, barem zasad, odbili utrošiti dodatne milijune u brod kojim je Maršal plovio svjetskim morima i širio Pokret nesvrstanih.


Pesimističnih 110 milijuna


Nova cifra, u onome što je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar nazvao “pesimističnom varijantom”, iznosi oko 110 milijuna kuna.


Do danas na budući brod-muzej, koji bi trebao naći svoje mjesto negdje na Molo longu, utrošeno je 42,6 milijuna kuna.


Foto Sergej Drechsler


Podsjetimo, gradski vijećnici HDZ-a, Mosta, Nezavisne liste Davora Štimca, Akcije mladih i Unije Kvarnera srušili su kvorum u Gradskom vijeću i na taj način onemogućili nastavak sjednice gradskog parlamenta, a sve zbog neprihvaćanja amandamana Vedrana Vivode (Akcija mladih) i Roberta Salečića (Unija Kvarnera) da se tri milijuna kuna od spomeničke rente preusmjeri u HNK Ivana pl. Zajca, a ne u brod »Galeb«.


Četvrti život Galeba


Vedran Vivoda (Akcija mladih) kazao je da su sredstva za »Galeb« osigurana u proračunu za 2022. godinu te je dodao da ima i drugih kulturnih dobara u Rijeci koja je potrebno obnavljati i da je zbog toga sastavljen amandman.


Gradonačelnik Marko Filipović tada je poručio podnositeljima amandmana da on nije na tragu onoga kako su glasali u 12. mjesecu kada su prihvatili proračun za 2022. godinu.


– »Galeb« je EU projekt koji će biti završen do kraja ove godine. Novac koji se ulaže u obnovu ne palimo, on završava u brodogradilištu Kraljevica gdje se projekt realizira.


Bilo je nemoguće predvidjeti sve troškove jer je riječ o složenom zahvatu. Ali projekt će se završiti, htjeli to neki ili ne, i »Galeb« će započeti svoj četvrti život – obećao je vijećnicima gradonačelnik Filipović.