Prve aktivnosti

Gradi se Rijeka po mjeri mladih: Nakon kave s gradonačelnikom predložili stvaranje dating platforme

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Mladi Riječani imali su prilike popiti i kavu s gradonačelnikom, koji je ocijenio da mladi imaju niz sjajnih idejaRezultati rada i zaključci prve aktivnosti koja se održava u sklopu EU projekta “Grad po mjeRi mladih” danas su predstavljeni u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.


Mladi su tako tijekom cijeloga dana, razlažući brojne teme i probleme, sudjelovali u kreiranju svojih mogućnosti u gradu, a imali su prilike popiti i kavu s gradonačelnikom koji je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem mladih u projektu, što “pokazuje da su društveno angažirani te da imaju niz sjajnih ideja”.


“Catchy” kava s gradonačelnikom


Učenik Ekonomske škole Mije Mirkovića Adrijan za projekt je saznao na Instagram profilu Grada Rijeke, a kava s gradonačelnikom učinila mu se, kaže, “catchy”, pa se odlučio prijaviti.

– Odlučio sam se prijaviti, doći, vidjeti kako ide, i možda dati svoj glas, svoje sugestije ovome projektu. Što se tiče tri grupe i tri razvojna stupa, uspio sam iznijeti neku ideju koju bih htio vidjeti u Rijeci.


Jedna od sugestija bila je organiziranje kluba koji bi simulirao sjednicu Ujedinjenih naroda za osobe koje studiraju pravo ili se bave politikom.


Također jedna od ideja bila je dejting platforma ili portal za mladež, odnosno za mlađe od osamnaest godina koji nemaju tako razvijene socijalne vještine, pa bi tako mogli upoznati druge, kaže učenik Ekonomske škole.


Program za mlade na tri stupa


Studentica Anja Matić također je odlučila sudjelovati u projektu, jer ju je zanimalo, kaže, kako funkcionira fond, za što se koristi, tko može i na koji način sudjelovati, a osim kave gradonačelnikom, dodaje, mladi su bili u Gradskoj vijećnici, te se raspravljalo se o raznim temama, od kulture, sporta, do poduzetništva.U sklopu EU projekta “Grad po mjeRi mladih” mladi su danas boravili u prostorima gradske uprave, a u sklopu cjelodnevnog programa predstavljen je Program za mlade koji počiva na trima stupovima – obrazovanje i (samo)zapošljavanje mladih, dobrobit i osamostaljivanje mladih te poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima – čiji su dugoročni ciljevi unapređenje kvalitete obrazovanja i profesionalnog usmjeravanja mladih, jačanje općih uvjeta za dobrobit i osamostaljenje mladih te stvaranje poticanje atmosfere u gradu, za mlade.Metodom “world caffea” mladi su danas tako s ambasadorima Programa za mlade, to jest predstavnicima različitih odjela Grada Rijeke, uz koordinaciju onih koji rade s mladima, promišljali o svakome razvojnom stupu te načinu kako potaknuti suradnju mladih i njihovo uključivanje u realizaciju Programa za mlade.


Prva od 12 aktivnosti


Kako je predstavljeno, ovakvim uključivanjem u rad i djelovanje zajednice mladi na neki način sukreiranju društveni život i stvaraju mogućnosti, no također ukazuju gradskoj vlasti na svoje potrebe i želje.


Drugim riječima, djeluju kao proaktivni građani na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini koji su, saznali smo, danas glede svakog od triju stupova i područja ili teme o kojoj se govorilo, od stanovanja, zapošljavanja, sportskih mogućnosti, kvalitete prehrane u ustanovama, do kulturnog i ostalog sadržaja, iznosili svoje stavove, mišljenja, zahtjeve i želje, s ciljem stvaranja za mlade kvalitetnijeg okruženja.Projekt “Grad po mjeRi mladih” provodi Grad Rijeka u partnerstvu s Udrugom “Delta” i Centrom tehničke kulture Rijeka, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.


Cilj projekta je povećanje sudjelovanja mladih u životu lokalne zajednice kroz jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na razini Grada Rijeke u provedbi Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030.


Susret s mladima u utorak prva je od ukupno 12 projektom planiranih aktivnosti koje će tijekom 2023. i 2024. povezati mlade i predstavnike Grada u ostvarenju ciljeva i rezultata Programa za mlade.