BAŠTINA S POTENCIJALOM

Građevinska tvrtka iz Vrbnika obnavlja derutno zdanje. Žele da hotel Učka opet bude biser omišaljske obale

Mladen Trinajstić

Uz 17 soba i restoranom u prizemlju, krasit će ga i prostrana terasa iznad obližnje plažeOMIŠALJ – Donedavna zapuštenom i devastiranome omišaljskom hotelu Učka svanuli su bolji dani. Napokon, reći će mnogi stanovnici i posjetitelji tog otočnog lokalnog i turističkog središta čiju je vizuru ta stoljena ljepotica desetljećima najprije uljpšavala, a nakon što je dulje vrijeme, nažalost, bila prepuštena na milost i nemilost zubu vremena i utjecaju atmosferilija, propala i uništena posljednjih godina stanjem u koje je dovedena – i nagrđivala.


Objekt izgrađen davne 1928. godine, nakon destljeća propadanja i mijenjanja vlasnika, krajem prošle godine došao je u ruke vrbničkog građevinskog i turističkog poduzetnika Josipa Polonija. Putem svoje tvrtke Mariška koja je na Boduliji već godinama poznata po uhodanom poslu izgradnje luskuznih kamenih kuća za odmor, ruralnih vila s bazenima, a odnedavna i razvijanjem projekta gradnje kamperskih kapaciteta, Polonijo je krajem prošle godine kupio malu talijansku tvrtku koja je do tada bila vlasnikom tog omišaljskog hotela, te se odmah bacio i na njegovu obnovu i revitalizaciju.


»Grupirani« objekti


– Velik je ovo i ambiciozan plan kojeg, vidim kako radovi odmiču, neće biti lako niti jednostavno ostvariti, ali sam unatoč izazovima kojih ima prigodom obnove svakog starog objekta i u ovom slučaju optimističan i čvrsto uvjeren da će se sav rad i trud kojeg ulažemo – isplatiti, kaže razgovorljivi Polonijo. Gonjen poduzetničkim instinktom, kako nam je sam rekao, uvijek je spreman »na glavu se baciti« u ostvarenje projekta kod kojeg osjeti i procijeni da imaju potencijala. A Učka je nedvojbeno takav projekt, kaže nadalje naš sugovornik objašnjavajući da će nastojati taj budući baštinski hotel marketinški i operativno »povezati« s ostalim smještajnim i ugostiteljskim objektima u njegovu susjedstvu, a koji su od pred kojih godinu i pol također u njegovu vlasništvu. Krajem prošle godine, osim hotela Učka, dijelom portfelja tvrtke na čijem je čelu postala je i Villa Gaj. Osim ta dva nedavno otkupljena objekta, od prije sam bio vlasnikom i već obnovljene Ville Riva te konobe Mulić, restorana Fish House i bivšeg disco kluba smještenog na poluotoku Pesja.

– Svi objekt smješteni su, ili bolje rečeno »grupirani«, na području omišaljske luke, uz samu obalu i kod svakog od njih potencijal za uspješno poslovanje, nakon obnove, prepoznao sam već u činjenici da su smješteni na izrazito atraktivnom dijelu obale, uz samo more, kaže nam nadalje Polonijo ističući i da je kod većine navedenih objekata, bilo potrebno obaviti mnogo posla. Već prošle sezone poslovala je tako Villa Riva sa svojih jedanaest soba i Konoba Mulić, objekt Tri apartmana kao i Fish House. Za ovu sezonu biti će potpuno spremna sad konačno obnovljena Villa Gaj s 23 sobe, odnosno 48 kreveta.


– Što se pak hotela Učka tiče, i za njega se nadam da ćemo ga na vrijeme zgotoviti te da će, ako sve bude teklo kako se još uvijek nadam, obnovljeni i ulickani baštinski hotel otvoriti svoja vrata gostima već ove sezone. Ne bude li gotov za ovu, gotov će sasvim sigurno biti za sezonu 2025. godine, kaže nadalje Polonijo objašnjavajući da derutnost hotela i višedesetljetna zapuštenost njegova okoliša nije izazov s kojim je lako izaći na kraj, a osobito ne preko noći.Intenzivan razvoj


– Hotel Učka, kad ulaganje bude dovršeno, biti će uređen i revitaliziran u njegovim dosadašnjim gabaritima i u obliku u kojem je desetljećima sjao, kaže nam Polonijo ističući da ništa na njemu, barem s one vanjske strane, ne planira mijenjati.


– Heritage hotel Učka, uz 17 soba i restoranom koji ću urediti u njegovu prizemlju, krasiti će i prostrana, nevjerojatno atraktivna terasa koja će iznad obližnje plaže zasigurno biti mjesto na kojemu će uživati svi posjetitelji, ali i žitelji ovog krčkog mjesta, kaže krčki poduzetnik.


Otkrio nam je i da ga posebno vesele redom pozitivni i konstruktivni komentari Omišljana većini kojih je drago da se zapušteni hotel sada konačno obnavlja, i to od domaćega, otočnog investitora.


– Osjećam da mi i lokalna uprava polako počinje vjerovati, što mi je drago jer mi je cilj da sve ove objekte i sadržaje koje nudimo Omišljani prepoznaju i prihvate. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti, naravno u suradnji s lokalnom upravom, pokrenuti i izradu urbanističkog plana šireg areala poluotoka na kojem se nalazi hotel Učka, a time omogućiti da se taj danas objektivno kapacitetom premali objekti smještajno ojača manjom depandansom u njegovoj pozadini, a koja bi ga tad učinila ekonomski održivijim i isplativijim turističkim kapacitetom, završio je Polonijo.


Kamp kod Vrbnika, resort u Kraljevici, boutique hotel u Rijeci…


Naš nam je sugovornik otkrio i da, osim već zahuktalim ulaganjima u Učku, tvrtka Mariška smještajno-ugostiteljsku ponudu koju sad vrlo intenzivno razvija na jednom od najatraktivnijih poteza omišaljskog priobalja kani zaokružiti izgradnjom budućega turističko-ugostiteljskog objekta na poluotoku unutar uvale Pesja.


– Svim tim ulaganjima ponudu i receptivne potencijale Omišlja ojačati ćemo s dvjestotinjak kreveta, uz petstotinjak mjesta u tri naša restorana, kaže Polonijo, predstavljajući nam pri tom i da osim svojim novim omišaljskim »resortom«, njegova u početku građevinska, a sad već i poprilično snažna turistička kompanija sa sjedištem u Vrbniku, već neko vrijeme upravlja i s petnaestak atraktivnih objekata s i bez bazena, odnosno s oko dvjestotinjak ležajeva u ruralnim vilama izgrađenim ili pak obnovljenim u Vrbniku, Risiki, Garici, u Vrhu pa čak i Ogulinu, odnosno na jezeru Sabljaci. Josip Polonijo nam je otkrio i da se, usporedo s ulaganjima u revitalizaciju nekih od najatraktivnijih malih objekata na omišaljskoj obali, u Mariškinoj »režiji« radi i na razvoju projekta gradnje kampa za 600 gostiju u okolici Vrbnika, mini resorta Porto Re u Kraljevici s deset vila, ali i izgradnji boutique hotela u Rijeci, s 22 smještajne jedinice.