Grad na brege

Građevinska mehanizacija “okupirala” staru Lokvinu, kastavski trg dobit će novo lice

Slavica Kleva

Lokvina predstavlja centar grada Kastva oko kojeg se nižu najvažnije funkcije društvenog života: gradska vijećnica i uprava, crkvica Sv. Trojice, hotel i restoran Kukuriku te nekoliko stambenih građevinaKASTAV – Uređenje Trga Lokvina odvija se prema planu, građevinski radnici »okupirali« su ga mehanizacijom, a u tijeku su radovi na njegovu uređenju i uljepšavanju.


– Trg Lokvina i danas predstavlja centar grada Kastva oko kojeg se nižu najvažnije funkcije društvenog života: gradska vijećnica i gradska uprava, crkvica Sv. Trojice, hotel i restoran Kukuriku te nekoliko stambenih građevina, kazao nam je prije početka radova arhitekt Siniša Zdjelar, koji je osmislio uređenje trga.


– Projekt uređenja trga napravljen je u suradnji s lokalnim konzervatorskim odjelom u Rijeci, Institutom za povijest umjetnosti i Gradom Kastvom. Upravo je kvalitetna suradnja među spomenutim dionicima dovela do diskretnog rješenja oblikovanja plohe trga s ciljem naglašavanja okolnih fasada i dvaju originalnih grla podzemne šterne u centralnom dijelu trga, naglasio je Zdjelar.
Šterna u centralnom dijelu trga nastala je u 17. stoljeću nadsvođenjem prirodne lokve, koja je služila za skupljanje kišnice, po kojoj je trg dobio ime. Kamena grla šterne se obnavljaju prema originalnom izgledu, s vraćanjem sačuvane krune i postavljaju na svoje mjesto.Kamenim popločenjem oko grla šterne istaknuta je njihova važnost i naznačeno postojanje povijesno bitnog prostora ispod njihove površine. Druge intervencije na trgu uključuju obnovu kamenih stubišta i pragova na ulazima kuća, uređenje postojeće zelene površine te postavljanje kamene klupe na pročelju gradske vijećnice. No u noćnom ambijentu ovi će elementi biti naglašeni diskretnom rasvjetom s poda te time davati minimalno potrebno osvjetljenje trgu uz postojeću rasvjetu na fasadama, koja se također obnavlja.


U funkcionalno-tehničkom smislu konstrukcija trga i urbana oprema, zaključio je Zdjelar, zadovoljavat će sve potrebne zahtjeve opskrbe, pristupa interventnih vozila kao i oborinsku odvodnju.