DUG POPIS

Grad Rijeka za odgoj i školstvo daje čak 147 milijuna. Evo tko sve može računati na novac

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Za projekt »RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama« iz EU socijalnog fonda stiglo je 9,7 milijuna, od čega 8,3 milijuna kuna bespovratno, a novac je namijenjen za četverogodišnje razdobljeRIJEKA Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo ove godine raspolaže proračunom nešto većim od 147 milijuna kuna, a najveći dio tih sredstava, 86 milijuna kuna, izdvojit će se rad predškolskih ustanova, dok osnovnoškolskim ustanovama pripada 56 milijuna kuna te Domu mladih 4,4 milijuna kuna. U tom proračunu, kada je u pitanju školski sustav, svoje će mjesto naći riječki stipendisti za koje se izdvaja 1,4 milijuna kuna, uspješni učenici i mentori na čije će se nagrađivanje utrošiti 100 tisuća kuna, polaznici programa produženog boravka i cjelodnevne nastave na koje će se pak potrošiti nešto više od 15 milijuna kuna. Riječ je o ukupno 80 skupina učenika koji u jednoj od 23 riječke škole pohađaju jedan od ta dva programa.


»Moja Rijeka«


Na popisu programa koji se nalaze u proračunu je i rad s djecom s teškoćama u razvoju, rad s darovitim učenicima, kao i rano učenje informatike koje je za osnovce od ove školske godine besplatno, a to omogućava 1,3 milijuna kuna osiguranih proračunskih sredstava. Program u 22 osnovne škole pohađa 2.545 učenika prema novoizrađenom otvorenom kurikulumu s odgojno-obrazovnim ishodima od 1. do 4. razreda.Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u ovogodišnjem je proračunu osigurao i 163 tisuće kuna za provedbu projekta »Zdraviji doručak za mudriji um«, a riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluje Osnovna škola Kozala u okviru projekta Erasmus+. Agencija za mobilnost i programe EU-a za provedbu projekta dodijelila je školi 30.530 eura bespovratnih sredstava.
Projekt je pokrenut u suradnji s ustanovama iz nekoliko europskih država: Španjolske, Poljske, Latvije i Portugala, a u projektu će sudjelovati 6 odgojno-obrazovnih djelatnika te 24 učenika 6. i 7. razreda. Kroz projekt promovirat će se partnerstvo uz pružanje aktivnijeg obrazovanja uz zajednički rad, razvijati temeljne učeničke i učiteljske kompetencije i znanja kao što su strani jezici, kompetencija vezanih uz informacijsko-komunikacijsku tehnologiju te znanja o menadžmentu na projektu.


Cilj projekta je osvijestiti važnost zdravog doručka koji vodi prema poboljšanju navika i boljim rezultatima u školi, kako kod učenika tako i kod roditelja.Jedan od masovnijih programa po broju uključenih učenika koji se financira iz proračuna je i fakultativni predmet »Moja Rijeka« u koji će se u drugom polugodištu ove školske godine uključiti 20 osnovnih škola i ukupno 52 skupine učenika, a to se financira s 400 tisuća kuna. U masovnu školsku aktivnost svojstvenu za riječki školski sustav ubraja se i Građanski odgoj i obrazovanje koji se provodi kao izvannastavna aktivnost za koju je osigurano nešto više od 450 tisuća kuna, a ove se godine provodi u petim, šestim i sedmim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. Ovaj se projekt provodi s ciljem razvijanja kompetencija učenika kao građana te znanja i vještina povezanih s kapacitetima i odgovornošću za rješavanje stvarnih društvenih i životnih problema, a u 24 osnovne škole pohađa ga 650 učenika.


Školska shema


Jedna od većih stavki proračuna Odjela, 2,6 milijuna kuna, odnosi se na projekt »RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama«. Za taj je projekt Grad Rijeka od Europskog socijalnog fonda dobio 9,7 milijuna kuna, od čega je 8,3 milijuna kuna bespovratno, a sredstva su namijenjana za četverogodišnje razdoblje za rad šezdesetak pomoćnika u nastavi koji omogućavaju socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u školama. U ovoj školskoj godini Grad pored sredstava iz projekta RInkluzija izdvaja i proračunska sredstva za pomoćnike za učenike prvih razreda, kao i sve one koji iz različitih opravdanih razloga nisu obuhvaćeni projektom RInkluzija, a riječ je o dodatnih 207 tisuća kuna.


U cijelom nizu većih ili manjih programa koji su našli ove godine mjesto u proračunu Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo je i program Školska shema koji se provodi u 22 osnovne škole s ciljem povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i smanjenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli te podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane u svakodnevnoj prehrani, a za tu svrhu izdvojit će se gotovo pola milijuna kuna.