Koronakriza

Grad Rijeka pomaže poduzetnicima i spašava radna mjesta

Damir Cupać

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Broj djece, odgajatelja ili nastavnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji je jako mali u odnosu na ukupan broj pa se nastavlja raditi kao do sadaRIJEKA – Grad Rijeku su poticajne mjere prema poduzetnicima koje su prihvaćene na proljeće koštale gotovo 30 milijuna kuna, ali zbog pogoršanja epidemiološke situacije gradska kasa ostat će bez dodatnih 2,5 milijuna kuna do kraja godine jer će poduzetnici zbog otežanog poslovanja dobiti nove poticajne mjere.


– Smanjit ćemo zakupninu poduzetniima koji posluju u gradskim poslovnim prostorima sukladno padu prihoda. Ako je pad prihoda od 30 do 60 posto, zakupnina će biti manja za 30 posto, a ako je pad prihoda veći od 60 posto, zakupnina se smanjuje za 50 posto. Osim toga, korištenje ugostiteljskih terasa do kraja godine bit će besplatno. Isto se odnosi na korištenje javnih površina za koje će se naknada smanjivati sukladno padu prihoda. Ove mjere nemaju nikakve veze s predstojećim lokalnim izborima jer su one rezultat našega opredjeljenja da pomognemo poduzetnicima kako bi sačuvali radna mjesta, naglasio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Mjere vrijede do kraja godine, a ako se situacija ne poboljša, one će se nastaviti i u sljedećoj godini.


Bazeni zatvoreni za umirovljenike


Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da se u Primorsko-granskoj županiji i Rijeci dobro držimo kada je riječ o pandemiji koronavirusa.
– Raste broj pozitivnih osoba na testiranjima, potreban je oprez, potrebne su određene mjere, ali ne dramatične. Poštujemo sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, naše jedinice civilne zaštite su uključene u kontrolu provedbe mjera. Pooštrili smo kontrolu ulaska u gradsku upravu i komunalna poduzeća. Slično je i u gradskim ustanovama, osim što je HNK Ivana pl. Zajca prekinuo s predstavama zbog samoizolacije jednog dijela umjetnika. Namjera nam je da se svi programi odvijaju normalno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.


Do promjena će doći kada je riječ o korištenju bazena. Odlučili smo da je najbolje, budući da su na bazen dolazili umirovljenici u velikom broju, korištenje onemogućiti građanima. Takva odluka je prihvaćena kako bismo zaštitili i građane i sportaše. Nema potrebe da se velik broj umirovljenika izlaže korištenju javnog prijevoza i bazena. Tako će biti dok se ne poboljša epidemiološka situacija. Ostali sportski programi će se održavati prema dosadašnjem planu uz poštovanje svih epidemioloških mjera, kazao je Obersnel. Kada je riječ o radu vrtića i škola, riječki gradonačelnik uvjeren je da treba nastaviti s normalnim radom.


Elektronički kolegij

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije prvi put u 20 godina mandata Vojka Obersnela sjednica gradske vlade nije bila javna, već je održana elektroničkim putem. Nakon što je taj posao odrađen, Obersnel je održao konferenciju za novinare kako bi izložio prihvaćene odluke.
– Uvijek sam inzistirao da sjednice budu javne. Ali zbog epidemiološke situacije smo se morali prilagoditi. Žao mi je da je tako, ali tako će biti do poboljšanja epidemiološke situacije, najavio je Obersnel.

Besplatan javni prijevoz 1. studenoga


– Podaci pokazuju da nema potrebe prelaziti na online nastavu. To je naša odluka, osim ako Nacionalni stožer ne odluči drukčije. U osnovne škole odlazi više od 8.000 učenika, a u vrtiće više od 3.000 djece. Broj djece, odgajatelja ili nastavnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji je jako mali u odnosu na ukupan broj i smatramo da možemo nastaviti raditi kao do sada, rekao je Obersnel. Grad Rijeka prihvatio je i odluku da se smanjuje cijena roditeljima za korištenje vrtića ili produženog boravka za dane kada su u samoizolaciji.


Budući da je za nekoliko dana blagdan Svih svetih, Obersnel je pojasnio kako će sve skupa funkcionirati s obzirom da se očekuje velik broj ljudi na riječkim grobljima.


– Autotrolej će pojačati broj linija prema grobljima, a 1. studenoga će biti prijevoz besplatan. Jedinice civilne zaštite će pojačati kontrolu u autobusima kada je riječ o nošenju zaštitnih maski, a djelatnici groblja će kontrolirati pridržavaju li se građani propisanih mjera na grobljima. Apeliram na sve da se ponašamo odgovorno. Radi se o ozbiljnoj bolesti i suočeni smo s ozbiljnom prijetnjom. Ako želimo izbjeći novo zatvaranje kao što je to bilo na proljeće i policijski sat, moramo poštovati odluke Nacionalnog stožera i voditi računa i o sebi i o drugima, poručio je Obersnel.