Kap rješenja u moru problema

Grad prihvatio prijedlog AM-a o subvencioniranju obrta za čuvanje djece

Bruna Matičić

Vedran Vivoda / Foto S. DRECHSLER

Vedran Vivoda / Foto S. DRECHSLER

Grad Rijeka će od 1. siječnja 2022. godine započeti sa subvencioniranjem obrta za čuvanje djece, odnosno djelatnosti dadilja na području Rijeke, a odluka o sufinanciranju donesena je na prijedlog Akcije mladih i vijećnika Vedrana VivodeRIJEKA  Grad Rijeka će od 1. siječnja 2022. godine započeti sa subvencioniranjem obrta za čuvanje djece, odnosno djelatnosti dadilja na području Rijeke, a odluka o sufinanciranju donesena je na prijedlog Akcije mladih i vijećnika Vedrana Vivode koji je gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Rijeke upućen ovoga srpnja.


– Smatramo da je mjera koja će s primjenom započeti početkom godine jedno od rješenja trenutačnog problema nedostatka kapaciteta u dječjim vrtićima na području Grada Rijeke. Svi smo upoznati s problemom koji nam se događa te da u pedagoškoj godini 2021./2022. svoje mjesto u dječjim vrtićima nije našlo više od 200 djece i to većinom jasličke dobi. S obzirom na to, nužno je da se ova mjera donese u najkraćem mogućem roku, istaknuo je Vedran Vivoda na jučerašnjoj konferenciji za novinare.Dodao je da su obrti »dadilje« pod ingerencijom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te lokalnih Centara za socijalnu skrb, stoga je nakon postignutog dogovora s gradskom upravom odlučeno da će financiranje ove odluke ići kroz Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.
– U daljnjem dogovoru sa zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim, i predstavnicama Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Karlom Mušković i Dunjom Kuhar, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb izradit će novi prijedlog Odluke o dadiljama koji će biti upućen u potrebnu proceduru, a bit će baziran na prijedlogu odluke koju sam uputio, a to je da se sufinanciranje radi po principu ravnopravnosti s ciljem da roditelji, odnosno korisnici usluga upisane djece, sudjeluju u mjesečnoj cijeni u iznosu od 720 kuna te da se sufinanciraju i dadilje izvan Rijeke. Naime, u Rijeci je trenutačno aktivan samo jedan obrt za dadilje, a cilj je zbrinuti što veći broj riječke djece jasličkog uzrasta, dok je zadnji dio prijedloga bio da primjena odluke krene već početkom iduće godine, istaknuo je Vivoda te zaključio da je ova odluka samo kap rješenja u moru problema kapaciteta dječjih vrtića.


– Nastavit ćemo ustrajno raditi na tome da se strukture grada ubrzaju i da se do kraja ove godine pripremi sve za početak gradnje novih vrtića već sljedeće godine, zaključio je.