Kastav bike

Grad Kastav omogućio najam električnih brdskih bicikala

Katarina Blažević

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Najsuvremenija bazna stanica i pet bicikala smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina, s mrežom biciklističkih i pješačkih stazaKASTAV – Grad Kastav uveo je u svoju gradsku ponudu još jedan sadržaj namijenjen svim građanima – Kastav bike. Rekreativci, izletnici, ali i turisti sada će imati mogućnost uporabe javnih električnih brdskih bicikala koji su smješteni na samom ulazu u šume Loza i Lužina.


– Ovom ponudom najma električnih bicikala želimo spojiti energetsku učinkovitost i kreiranje slobodnog vremena. Projekt je nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i ovo je zasigurno iskorak i hvatanje cilja Kastva kao pametnog grada, rekao je na predstavljanju bicikala gradonačelnik grada Kastva Matej Mostarac.


Vrijednost ovoga projekta je 280 tisuća kuna od čega je 170 tisuća financiralo Ministarstvo turizma, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao u nabavi bicikala sa 76 tisuća kuna.
Grad Kastav ovim projektom nastavlja raditi na Strategiji razvoja “Kastav – pametan grad” koju je među prvima donio u Hrvatskoj.


Zainteresirani građani biciklu mogu unajmiti za 15 kuna po satu, a najduže je mogu koristiti četiri sata.


Potrebno je kupiti kod za najam putem aplikacije za skeniranje QR koda, a nakon toga se dobiveni kod unosi u aplikaciju Go2Bike. Bicikl se otključava klikom na aplikaciji, a na kraju vožnje je potrebno ukopčati kabel za punjenje i kabel za zaključavanje, kao i zaključati bicikl klikom na aplikaciji.


– Ovo je jedan poseban projekt kojih nema puno u Hrvatskoj jer se bicikla napaja sunčevom energijom uz pomoć solarnih panela na stanici. Jednim punjenjem ona može proći 70 do najviše 100 kilometara, a namijenjena je posebnim terenima kao što je ovaj u kastavskoj šumi, rekao je Kristijan Ivančević iz tvrtke UTE d.o.o. Pula.


U ponudi za najam je trenutno pet bicikala, a one će se moći koristiti od 1. ožujka do 31. listopada, od 7 do 21 sat.


*U ranijoj verziji teksta prenesena je objava s agencije Hina, gdje su bicikli koje Grad Kastav iznajmljuje nazvani ‘elektroničkim’, umjesto ‘električnim’. Ta je greška sad ispravljena