PREVENCIJA

Grad Bakar usvojio mjere: Dječji vrtić obustavlja rad, otkazane sve manifestacije

Sanja Gašpert

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Na području Grada Bakra, u razdoblju od 16. ožujka do 1. travnja ovim smjernicama nalaže se otkazivanje bilo kakvih javnih manifestacija (kulturnih, društvenih, sportskih) u prostorima sportske školske dvorane OŠ Hreljin, domovima kulture na području Grada i svim ostalim prostorima kojim upravlja GradBAKAR – Zbog epidemije korona virusa COVID-19, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić sukladno uputama Stožera civilne zaštite Grada Bakra, donosi smjernice za postupanje s ciljem preventivnog djelovanja i smanjenja broja zaraženih.


Na području Grada Bakra, u razdoblju od 16. ožujka do 1. travnja ovim smjernicama nalaže se otkazivanje bilo kakvih javnih manifestacija (kulturnih, društvenih, sportskih) u prostorima sportske školske dvorane OŠ Hreljin, domovima kulture na području Grada i svim ostalim prostorima kojim upravlja Grad, za sve ostale skupove na otvorenom, kao što su nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba preporučuje se odgoda do daljnjega zbog objektivnih razloga, smanjenje osobnih kontakata unutar ustanova, institucija ili udruga te komuniciranje elektronskim putem, telefonom i poštom. 


U cilju prevencije od širenja zaraze korona virusa, Grad Bakar apelira na građane da izbjegavaju okupljanja veće grupe ljudi (svečanosti, manifestacije, sportska događanja kao i ukope pokojnika) kako bi maksimalno umanjili prijenos zaraze i izbjegli međusobne bliske kontakte i rukovanje.
Shodno Odluci Vlade Republike Hrvatske o privremenoj obustavi rada osnovnih i srednjih škola, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić donio je odluku o privremenoj obustavi rada Dječjeg vrtića Bakar u navedenom terminu.


– U svrhu praćenja i kontrole mogućeg širenja virusa na našem području predlažemo da se uvaže preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, da se uvaže preporuke o postupanju vezano uz sportske objekte, organizaciju i održavanje sportskih natjecanja i događanja Središnjeg državnog ureda za sport, da se ne održavaju sportska natjecanja i ostala okupljanja na kojima bi mogli učestvovati sudionici iz područja zahvaćenih epidemijom COVID-19 koja su objavljena dnevnim priopćenjima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na https://civilna-zastita.gov.hr/. 


Na temelju svega navedenog, Stožer civilne zaštite Grada Bakra poziva građane na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju češće i temeljito pranje ruku, prilikom kihanja i kašljanja koristiti maramice, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke. Ukoliko osjetite znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, telefonom kontaktirajte svog liječnika ili epidemiologa za dogovor, ističe bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Radi prevencije daljnjeg širenja i zaštite Grad Bakar, Turistička zajednica Grada Bakra i Općinski sud u Rijeci za obnovu KO Kukuljanovo – nova, pozivaju građane da svu komunikaciju obavljaju putem elektroničke pošte, telefonski ili običnom poštom,  dok će Gradska knjižnica Bakar u navedenom periodu biti zatvorena za korisnike.


– Važno je reagirati smireno i odgovorno, mjere koje donosimo imaju cilj usporiti i zaustaviti širenje virusa i zaštiti zdravlje građana. Mjesta panici na području Republike Hrvatske nema, pratimo situaciju i svi daljnji koraci biti će usklađeni s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, a javnost će o svemu biti pravovremeno informirana, zaključuje Tomislav Klarić.