Misija po školama

Glumci iz Samobora učili male Kasavce čitati lektiru

Slavica KlevaKASTAV – Lutkarsko glumačka predstava »Ah ta lektira ne da mi mira«, predstava je glumačke družine iz Samobora koja je gostovala u kastavskoj OŠ »Milan Brozović«. To je svojevrsna borba mladih glumaca protiv sve manjeg čitanja lektire u školama.


I zato su glumci učenicima od prvog do četvrtog razreda održali nekoliko predstava kako bi im ne samo na maštovit način dočarali ljepote čitanja, nego i lektire.


– Predstavu je u nekoliko turnusa izvođenja pogledalo 15 razreda i njihovi su dojmovi vrlo pozitivni. Predstava je odisala humorom, bio je užitak promatrati učenike kako su se smijali i pljeskali. Predstava ih se jako dojmila, rekla nam je Daliborka Rotar, učiteljica razredne nastave koja je ujedno i organizator ove hvalevrijedne inicijative kako bi učenici zavoljeli knjigu, čitanje i u konačnici prihvatili lektiru.
Predstava je nedavno doživjela premijeru u Samoboru, a samoborska družina sad kreće u svojevrsnu »duhovnu« misiju po školama, obraćajući se prvenstveno učenicima od prvog do četvrtog razreda. Suočeni s posljedicama epidemije koronavirusa troje mladih glumaca odlučilo je glumačko lutkarskom predstavom progovoriti o gorućoj temi sve manjeg čitanja knjiga, prvenstveno lektira.
– Uspoređujući naša djetinjstva i ona današnje djece, primijetili smo kako danas postoji sve manje dječjih aktivnosti koje nisu vezane uz tehnologiju. Svakako, internet ima mnoge kvalitete, ali lako dostupan kratak sadržaj lektire koji sve češće zamjenjuje knjigu nije jedna od njih. Inspirirani time, počeli smo razmišljati kako djecu podsjetiti na važnost i vrijednost knjige. Mi smo dobro poznate likove iz Crvenkapice i Petra Pana »posudili« i pretvorili u junake koji se bore za opstanak knjige u ovom svijetu tehnologije – kaže glumica i autorica teksta Hana Kunić.


Redatelj i glumac predstave Jakov Jozić kaže da su do te ideje i spoznaje došli razgovarajući s roditeljima i učiteljima nakon igranja drugih dječjih predstava, ali i prateći školovanje bliske im djece. Glavni likovi predstave su Veki i Vanja, brat i sestra koji moraju pročitati svoje lektire. Dok brat Veki odluči na internetu pronaći sadržaj lektire i napisati zadaću o njoj na taj način, sestra Vanja svoju knjigu želi pročitati cijelu. Tada počinje njihova rasprava i svađa, te oživljavaju likove Crvenkapice i Petra Pana koji s mališanima raspravljaju o potrebi čitanja knjige.


– Lutkarsko-glumačku formu odabrali smo jer smo time dobili dvije perspektive priče – jednu koja prati vršnjake djece kojoj je predstava namijenjena (glumačka) i drugu koja prati likove iz lektira (lutkarska). Kroz igru, humor i glazbu koji upotpunjuju akcije naših junaka, cilj nam je djeci objasniti kako knjiga ne služi samo zato da ne dobiju jedinicu iz lektire, jer uz nju razvijamo maštu i empatiju, gradimo vokabular, širimo znanje, a nerijetko se i dobro zabavimo, zaključio je Jakov Jozić.


A sudeći prema reakcijama kastavskih osnovnoškolaca, predstava je bila pun pogodak.