Obilazak prodavaonica

Provjerili smo sezonska sniženja po riječkim trgovinama: Glavnina robe rasprodana, izbor vrlo sužen

Ervin Pavleković, Mirna Šumberac

Sniženja cijena kreću se od 30 do 50 posto / Foto M. GRACIN

Sniženja cijena kreću se od 30 do 50 posto / Foto M. GRACIN

Trenutačno, artikli sniženih cijena čine svega 10 posto od cjelokupne ženske kolekcije. Razni puloveri imaju cijene od 39 do 79 kuna, što je svakako vrlo isplativoRIJEKA  U neizvjesnoj atmosferi uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19, šopingholičari i šopingholičarke neće ostati neopskrbljeni novim krpicama. Za njih smo obišli neke poznatije riječke trgovine odjećom u kojima se oblači većina Riječanki i Riječana te vidjeli kakva je ponuda, koji su najprodavaniji artikli, ima li još uvijek sezonskih sniženja i kad će krenuti s novim kolekcijama.


U revitaliziranoj zgradi stranog brenda poznatog po kopijama komada iz visoke mode, jesenska i zimska kolekcija nisu još u potpunosti zaživjele zbog kratkorajne stagnacije i situacije s pandemijom. Zato je sama cirkulacija robe iz prozvodnih pogona i skladišta malo sporija nego inače.


Prirodni materijali


Na muškom odjelu ostalo je još uvijek snižene odjeće i nešto obuće. Hlače raznih krojeva i materijala mogu se kupiti za 79 kuna što je i cijena košulja dugih i kratkih rukava, raznolikih i šarolikih uzoraka. Puloveri razne debljine su 69 kuna, a tanje jakne, prigodno jesenske ili proljetne, 79 su kuna te vjerojatno najisplativiji komadi. Općenito, na tom se odjelu najviše kupuju bermude, košulje, zimske i ljetne hlače koje su na popustu te kupaće hlače.
Tamo smo sreli okupiranu poslom, no nasmijanu, djelatnicu koja je dio menadžmenta i koja je s nama podijelila svoja zapažanja,


– Ovo ljeto nas je iznenadio lan, puno ga ljudi traži i pravi je hit. Što se tiče boja, prevladavaju plava i bež, dok su turisti zainteresirani za košulje s printom. Kolekcije za jesen i zimu nisu još poznate, s obzirom na to da je proizvodnja praktički u potpunosti bila stala. Sada se sve više kupaca povodi za isplativošću ulaganja, odnosno isplativošću vlastite kupnje i gledaju da im odjeća što duže traje, stoga posežu za kupovinom prirodnih i održivih materijala, poput lana, eko pamuka i drugih.


Ženski je odjel, naravno, puno veći te su artikli na popustu u većem obimu. Ipak ženske su trendseterice brže u kupovini pa se zato popularni i isplativi komadi brže razgrabe, a još više onih popularni i još k tome sniženi. Od artikala koji su na popustu, mogu se kupiti razni puloveri cijene od 39 do 79 kuna, što je svakako isplativo ulaganje unaprijed, u jesensku i zimsku garderobu. Tu su i sniženi modeli hlača i bluza koje su 79 kuna i haljine koje su 149 kuna.


Nove kolekcije


Nova kolekcija je, kao i na muškom odjelu, još uvijek većinski ljetna. Prevladavaju naturalne boje, posebice plava i zemljana, te kao i uvijek, tradicionalna crna i bijela koje se uvijek kupuju i dio su outfita za svaku priliku, posebice neku svečaniju.


– Najveći hit su kratke majice s neobičnim rukavima, primjerice »puf« rukavima ili pak istaknutim ramenima. Odjeće na popustima ima jako malo, većina je rasprodana, a nema niti veličina, niti izbora. Trenutačno, sniženi artikli čine svega 10 posto od cjelokupne ženske kolekcije. Proizvodnja nove kolekcije intenzivirala se u posljednjih dvadesetak dana, komentirala je jedna od menadžerica zaslužna za izgled ženskog odjela.


U drugoj trgovini, koja se nalazi u susjedstvu, susreli smo se pak s novim pravilima zbog epidemioloških mjera predostrožnosti. Ako kojim slučajem kupac želi isprobati komad odjeće, to više ne može učiniti u trgovini, već ga mora ponijeti doma. Od odjeće se najviše prodaje ona koja bude istaknuta u izlogu i koja se u samoj trgovini nalazi u blizini ulaza.