Koronavirus

Glavni riječki epidemiolog: “Ako se ovaj trend nastavi, za 10-ak dana počet će se puniti bolnice”

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Bolnički kapaciteti za COVID-19 su pripremljeni, ali se ne aktiviraju jer smanjuju kapacitete za ostale djelatnosti u KBC-u Rijeka i zato nas treba zabrinuti ako broj nastavi rasti, poručio je RončevićZAGREB – U čitavoj zemlji zabilježen je jučer nagli skok broja novooboljelih od koronavirusa. Dnevni broj novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji jučer se gotovo udvostručio u odnosu na dan ranije: potvrđena je infekcija koronavirusom kod 110 osoba, a 56 ih je ozdravilo. Prema podacima županijskog stožera, aktivan je 631 slučaj zaraze, u KBC-u Rijeka liječi se 30 COVID-pozitivnih pacijenata, a četvero ih je na respiratoru. U utorak je testirano 1.347 uzoraka, a pozitivnih je među njima bilo 8,1 posto.


Broj novozaraženih u županiji po prvi put je nakon duljeg vremena prešao stotinu. Ako se uzlazni trend nastavi, kroz desetak dana to će se odraziti i na broj hospitaliziranih, predviđa glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević.


– Bolnički kapaciteti za COVID-19 su pripremljeni, ali se ne aktiviraju jer smanjuju kapacitete za ostale djelatnosti u KBC-u Rijeka i zato nas treba zabrinuti ako broj nastavi rasti, poručio je Rončević.
Rast broja zaraženih posljedica je, kaže, širenja virusa tijekom ljetne sezone, a sada se on proširio i unutar radnih kolektiva, škola i obitelji. Širenju zaraze pridonosi i boravak u zatvorenim prostorima.


U školama na riječkom području dva su razreda u samoizolaciji i to zato što se nije uspjelo odrediti koji su učenici bili izloženi virusu, a koji nisu.


– U dogovoru sa školama i službama školske medicine i epidemiologije postigli smo dogovor da ćemo svaki puta pokušati osigurati siguran okoliš i izdvojiti samo one koji su bili u duljem intenzivnom kontaktu sa zaraženim učenikom kako bi se što dulje nastava održavala u školama, rekao je Rončević, koji poziva na cijepljenje djece starije od 12 godina koja su u školama i na sportskim aktivnostima posebno izložena COVID-u.


»Znamo da oni lakše prolaze, ali doprinose širenju epidemije. Imamo puno ljudi koji nisu zaštićeni jer nisu preboljeli niti su cijepljeni, tako da imamo veći bazen onih koji se mogu zaraziti i teže oboljeti«, podsjeća.


Loše je, kaže, što je cijepljeno samo 55 posto nastavnika jer bi upravo njihova poruka motivirala na cijepljenje djece i mladih. Zasad među mladima koji su se cijepili prednjače oni koji su se sami odlučili na cijepljenje te oni koji se bave sportom jer ih je na to natjerala obveza COVID-potvrda na natjecanjima.