Riječki gimnazijalci

GAM-ovci idu u Tursku na natjecanje u robotici, uspjela je akcija prikupljanja novaca

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječki tim činit će trinaest gimnazijalaca pod vodstvom mentora Patricije Nikolaus i Gorana Bonete. Ukupna vrijednost projekta je 130 tisuća kuna, a financijska konstrukcija zatvorena je tek u četvrtakRIJEKA – Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića drugi će put biti jedini hrvatski predstavnici na međunarodnom natjecanju FIRST Robotics Competition koje će se održati u Turskoj, dok su prije dvije godine također kao jedini hrvatski predstavnici na istom natjecanju u New Yorku osvojili dvije nagrade.


U Istanbulu će riječki tim činiti trinaest gimnazijalaca pod vodstvom mentora Patricije Nikolaus i Gorana Bonete, a za potrebe sudjelovanja na natjecanju izradili su robota koji sam kupi i baca lopte.


Ukupna vrijednost cijelog projekta, što uključuje izradu robota i odlazak učenika na natjecanje je 130 tisuća kuna, a financijska konstrukcija zatvorena je tek u četvrtak.

Pojašnjavajući kako se radi o projektu koji su inicirali sami učenici, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića, Henry Ponte, na predstavljanju projekta kazao je kako je sve do ovog tjedna bilo neizvjesno hoće li škola prikupiti dovoljno sredstava za odlazak cijelog tima u Tursku.


– U listopadu smo započeli s realizacijom projekta, a prva sredstva koja smo dobili da bi uopće mogli naručiti dijelove iz SAD-a za izradu robota, dobili smo od osnivača škole, Primorsko-goranske županije.


Nakon toga nas je financijski poduprlo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je osiguralo sredstva za putovanje sedam učenika i dvoje mentora, no u međuvremenu je tim narastao na trinaestero učenika i sve do danas nismo znali hoćemo li imati sredstva za putovanje cijelog tima.


Stoga smo krenuli s prikupljanjem donacija, a pomogli su roditelji, fizičke i pravne osobe te Grad Rijeka, kazao je ravnatelj Ponte.


Ukupno mjesec i pol, dodala je mentorica Nikolaus, trajala je izrada samog robota, a za usavršavanje imaju još tjedan dana, jer prije nego riječki učenici u ožujku otputuju u Istanbul, otputovat će njihov robot i to već 21. veljače.– Riječki se tim sastoji od četiri podtima, a riječ je o timovima mehaničara, električara, programera te tima za sigurnost na radu, kazala je Nikolaus.


Dodajući kako se radi o prestižnom svjetskom natjecanju koje okuplja srednjoškolske timove s velikim budžetima podržane od velikih tvrtki, Nikolaus je istaknula da je uspjeh riječkih učenika tim veći, jer robot je napravljen u iznimno skromnim uvjetima.


– Naš tim nema ni vlastiti prostor, već smo posudili učionicu u kojoj se održava fakultativna nastava i pod završetku projekta morat ćemo je napustiti, kazala je mentorica.


Idejni začetnik i menadžer tima, Borna Massari, dodao je pak da su učenici uložili veliki trud u izradu robota, a u Turskoj će se natjecati u konkurenciji četrdesetak timova.


Naime, iako je FIRST natjecanje u robotici osnovano u SAD-u s ciljem poticanja interesa mladih ljudi prema STEM područjima, zbog velikog interesa srednjoškolaca za sudjelovanje danas se održava na više lokacija.


Natjecanje svake godine okupi 400 tisuća srednjoškolaca, a Nikolaus je napomenula da inozemni timovi znaju brojati i do stotinu članova.


Što bolji uspjeh učenicima Gimnazije Andrije Mohorovičića poželjela je pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin zaključivši da Županija uvijek potiče darovitost učenika.