Oživljena povijest

Frankopanski advent ovog vikenda u Kaštelu Grada Grobnika: Najavljeni kotlić, streličari, mimohod…

Sanja Gašpert

Foto Frankopanska straža

Foto Frankopanska straža

Svi putovi predstojećeg vikenda vode u Frankopanski Kaštel Grada GrobnikaUdruga za oživljenu povijest Praesidio Frangipanis i njezina povijesna postrojba Frankopanska Straža Grobnik, uz pomoć Ogranka Matice hrvatske u Jelenju, organiziraju ove subote, 9. prosinca Frankopanski Advent u Kaštelu Grada Grobnika, najavljeno je na konferenciji za medije, na kojoj su se organizatorima priključili i predstavnici Turističke zajednice Općine Čavle i Interpretacijskog centra Kaštela Grada Grobnika.


Kako je rečeno, u subotu od 13 sati u atriju kaštela započinje kuhanje frankopanskog kotlića od divljači četiri frankopanska posjeda, slijedi, od 13,30 sati frankopanski streličarski turnir četiri frankopanska posjeda.


Frankopanska audijencija


– U 15,30 sati započinje frankopanska audijencija, na kojoj će prisustvovati Kralj Leopold I. i Kraljica Margareta Terezija, Frankopanska Straža Grobnik, Ogranak Matice hrvatske Jelenje, Knezovi Krčki Frankopani, Knezovi Trsatski Frankopani, Knezovi Drivenički Frankopani, Knezovi Dubovački Frankopani, Knezovi Šubići, Knezovi Zrinski, Ogulinska Frankopanska Garda, Senjski Uskoci, KUD Frankopan Severin na Kupi, frankopanski pisar Tomislav Beronić, frankopanski pekar Ranko Lipovšćak.


Obilježavanje Bitke na Grobničkom polju
Potom slijedi mimohod povijesnih postrojbi i gostiju iz atrija kaštela do dvorane Sokolana, u kojoj će se održati obilježavanje 781. obljetnice Bitke na Grobničkom polju, nakon čega slijedi frankopanska adventska večera, uz frankopansku trpezu, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Program Frankopanskog Adventa u Kaštelu Grada Grobnika nastavlja se u nedjelju, 10. prosinca, uz Božićnu bajku u Kaštelu Grada Grobnika, koja je namijenjena najmlađima.


Kako je rečeno, upravo će djeca kroz skup povezanih radionica pod vodstvom Udruge za kreativno promicanje znanja i vještina Grobnički rez udahnuti božićnu čaroliju u zidine frankopanskog kaštela.


“Tijekom predstojećeg vikenda neće izostati bogata ponuda hrane i pića, stoga svi putovi predstojećeg vikenda vode u Frankopanski Kaštel Grada Grobnika”, najavili su organizatori.