14. izdanje kulturne manifestacije

FOTOGALERIJA RIJEČKIH LJETNIH NOĆI: HNK Ivan pl. Zajc još jednom je otvorio sva vrata i pokazao svoju raskoš

Kim Cuculić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Posjetitelji su mogli pratiti plesne predstave iz neposredne blizine, hodati kroz baletne scene, pjevati sa zborom, poslušati probu opere »La bohème« što se priprema za sljedeću sezonu, kušati pizzu koju su pripremili glumci Talijanske drame, uživo pratiti intervju s kazališnim umjetnicima, prvi pogledati scene iz premijerne festivalske predstave »Stand up Zajc«, razgledati najraskošije kostime i »najluđe« kazališne rekvizite, sjesti među orkestralne glazbenike na pozornici i doživjeti zvuk simfonijske glazbe iz srca orkestra...RIJEKA – Otvorene su četrnaeste Riječke ljetne noći. U sklopu programa »Kazalište koje diše« otvorena su sva vrata zgrade HNK-a Ivana pl. Zajca – binski i službeni ulazi, bočni sigurnosni izlazi, glavni ulaz za publiku, ulazi za galeriju…


Istodobno je započelo više od trideset različitih programa u svim scenskim i društvenim te gotovo svim radnim prostorijama riječkog Kazališta – od pozornice do galerije, od loža do garderoba, od atrija do studija, od foajea do šminkeraja.


Gotovo dvije stotine umjetnika i djelatnika riječkog »Zajca« izvelo je odlomke iz više od dvadeset već poznatih ili pak budućih predstava i koncerata. Oni su uvodili posjetitelje u urede i prostorije u kojima se kreira i tehnički realizira kazališni program, pozvali ih da sami isprobaju scene nekih od najpopularnijih predstava te podijelili s publikom svoje kazališne priče. U nešto više od sat vremena zajedničkim snagama pretvorili su riječki HNK u živu, kazališnu izložbu punu iznenađenja. Na ovaj način i zgrada i sama ustanova, a najvažnije njeni djelatnici, prikazani su u posve novom svjetlu.


Neposredno iskustvo
Ove godine izostalo je uobičajeno, spektakularno otvorenje Riječkih ljetnih noći na otvorenom – što bi bilo teško izvedivo s obzirom na kišu koja je neumoljivo padala –  ali su zato posjetitelji mogli pratiti plesne predstave iz neposredne blizine, hodati kroz baletne scene, pjevati sa zborom, poslušati probu opere »La bohème« što se priprema za sljedeću sezonu, kušati pizzu koju su pripremili glumci Talijanske drame, uživo pratiti intervju s kazališnim umjetnicima, prvi pogledati scene iz premijerne festivalske predstave »Stand up Zajc«, razgledati najraskošije kostime i »najluđe« kazališne rekvizite, sjesti među orkestralne glazbenike na pozornici i doživjeti zvuk simfonijske glazbe iz srca orkestra…


U foajeu Kazališta organiziran je program za najmlađe, s toboganima, harfom, pjevanjem i grickalicama. S druge strane, u jednu od prostorija mogli su ući samo stariji od 18 godina. Na kraju programa svi su usmjereni prema gledalištu HNK-a, gdje ih je dočekalo najavljeno iznenađenje: poznati slovenski tenor Aljaž Farasin izveo je čuvenu ariju »Nessun dorma« iz Puccinijeve opere »Turandot«, kojom je bio oduševio riječku publiku i kad je NK Rijeka postao prvak. Nakon ovacija i velikog pljeska, orkestar riječke Opere izveo je još nekoliko dodataka.


Razne lokacije


Riječke ljetne noći ove godine traju od 30. lipnja do 21. srpnja, a u sklopu njih bit će izvedeno dvadesetak programa. Neki od središnjih događanja su nova verzija kultne predstave »Turbofolk« i opera »Aida« na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Ovogodišnje izdanje ima slogan »Vrijeme je za odluke!«, a o budućnosti Riječkih ljetnih noći bit će riječi na Kazališnom saboru sazvanom 6. srpnja.


Festival se odvija na raznim riječkim lokacijama – u HNK-u Ivana pl. Zajca, u bivšem »Torpedu«, u dvorištu Srednje talijanske škole, na Bazenima Kantrida, na Trgu sv. Barbare, na Molu longu, u Arheološkom parku Principij, na brodu »Galeb«… a završnica je na Trgu Riječke rezolucije s multimedijalnim spektaklom »Sudar percussion: Oxygene«.


snimio Marko Gracin


snimio Marko Gracin