Tradicijska manifestacija

FOTO/VIDEO Tira, tira: Pogledajte kako je bilo na tunolovu u Bakarcu

Događaj koji podcrtava važnost Bakarca i njegove tunolovne tradicije vratio se nakon dvije godine neodržavanjaU Bakarcu je u subotu održano šesto izdanje tradicijske manifestacije lova na tune “Tira, tira”.


Događaj koji podcrtava važnost Bakarca i njegove tunolovne tradicije vratio se nakon dvije godine neodržavanja. Mnogobrojni posjetitelji na mulu, ali i uz prometnicu koja se pruža povrh mula, mogli su uživati u posebnoj ribolovnoj tehnici lova na Tunu. 


Foto galerija: Tunolov u Bakarcu Foto: Sergej Drechsler


Važnost “Tira, tire” pojasnio je organizator Renato Franko.
– Nakon dva leta, Tira je opet u pogonu. Segment po segment, rekonstruirali smo kako se u ovom kraju nekada lovila tuna. Bakarac je nastao na tunolovu i na nama je obaveza da kroz jednu ribarsku atrakciju promoviramo naše malo mjesto, rekao je Renato Franko.


Ribolovne aktivnosti započele su u 19 sati, a kada je tuna ulovljena, ribari su je objesili na obalu gdje su je posjetitelji mogli pobliže pogledati i slikati se s njom.Okupljeno mnoštvo s veseljem je pozdravilo ulov 150 kilograma teške tune.


Ulovljena se tuna potom filetirala i nosila u centar gdje je po promotivnim cijenama ponuđena posjetiteljima.


Uz mirise tune, posjetitelje šeste “Tira, Tire” zabavljali su Mejaši – tamburaši u starkama koji su svojim pjesmama upotpunili atmosferu.


U tome se ogleda ugostiteljska i zabavna sastavnica ove, sada već dobro poznate, tradicijske manifestacije u Bakarcu.