Dani ponosa

Povorkom ponosa stotinjak sudionika u Rijeci obilježen Dan državnosti

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Povorku su u čast svim sudionicima Domovinskog rata, organizirali Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Klub navijača ArmadaTočno u podne, iz Vukovarske ulice u Rijeci od murala »Vukovar« krenula je povorka hrvatskog ponosa, čime se obilježio Dan državnosti, ali ovog puta – nakon dva desetljeća pauze na datum 30. svibnja. Riječ je o devetom po redu mimohodu.


Povorku su u čast svim sudionicima Domovinskog rata, organizirali Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Klub navijača Armada, a u događaju je sudjelovalo oko stotinjak sudionika, koji su se mirno kretali od Vukovarske ulice preko riječkog Korza do Mosta hrvatskih branitelja na Delti, noseći zastave i uz pjesme »Oj hrvatska mati, nemoj tugovati«, »Ustani bane Jelačiću«, »U boj, u boj«, »Bože, čuvaj Hrvatsku«, »Najdraža Rijeko« i slično.


– Taj program osmislili smo prije deset godina, ali smo s njime započeli prije deveg godina, izjavio je prije mimohoda Damir Uskok, predsjednik Zajednice Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, dodajući da je nažalost samo on živ od inicijatora ovog okupljanja.


Foto galerija: Povorka ponosa i slave: Dan državnosti u Rijeci Foto: Roni Brmalj
-Mi priznajemo ovaj datum kao što smo priznavali 25. lipnja. Evo, ali ipak smo sretni da je blagdan vraćen na 30. svibnja, ne zato jer nama to tako odgovara već zbog odluke koja je bila na taj dan i mislim da je ova promjena opravdana, zaključio je naš sugovornik.


Kao i prošlih godina, sve je završeno misnim slavljem “za hrvatske branitelje, poginule za Domovinu” a koju je predvodio msgr. Sanjin Francetić u crkvi Blažene Djevice Marije Assunta (kod Kosog tornja).
 


 


Ljiljana Hlača