KBC Rijeka

FOTO/VIDEO Danas otvorena nova bolnica za ženu i dijete na Sušaku, pogledajte kako izgleda

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U velikom modernom kompleksu, vrijednom 158 milijuna eura, preseljena je kompletna pedijatrijska skrbDanas se otvara nova bolnica za ženu i dijete na Sušaku, a u ovom velikom modernom kompleksu preseljena je kompletna pedijatrijska skrb – Klinika za ginekologiju i porodništvo, kao i popratni bolnički segmenti, što medicinski, što logistički.Riječ je o jednoj od najvećih investicija u zdravstvu od samostalnosti Hrvatske i ujedno najvećoj u mandatu aktualne Vlade, a kompleks se prostire na ukupno 70.000 četvornih metara korisne površine.


Foto galerija: Otvorenje nove bolnice za ženu i dijete na Sušaku Foto: Vedran Karuza


Od čega se sastoji kompleks?


Kompleks se sastoji od dvije građevine. Velika bolnička zgrada ima šest nadzemnih katova i dvije podzemne parkirne etaže, te ukupno 40.000 četvornih metara namijenjenih medicinskim sadržajima.Druga, obližnja manja zgrada je tehnološko-ekonomskog karaktera i u njoj su smješteni termoenergetski sadržaji poput kotlovnice te drugi servisni sadržaji i službe poput centralne kuhinje, praonice rublja i sterilizacije koji će svojim kapacitetima zadovoljavati potrebe cijele ustanove.


Ukupna vrijednost investicije je 158 milijuna eura ili 1,19 milijardi kuna, a izgradnja je započela krajem rujna 2019. godine.U KBC-u Rijeka očekuju da će se preseljenjem u prostore nove bolnice i fizičkim objedinjenjem svih medicinskih struka kojima je zadaća brinuti o  sveukupnom zdravlju djeteta uvelike unaprijediti zdravstvena skrb djece regije.


Uz sastavnice KBC-a koje se trenutačno nalaze na lokalitetu Kantrida u ovu će se zgradu useliti i ambulante za dječju otorinolaringologiju, oftalmologiju i stomatologiju, a svi zahvati na djetetu odvijat će se pod istim krovom.


Što donosi preseljenje?


Preseljenje u Novu bolnicu neminovno će pridonijeti poboljšanju standarda liječenja zbog više razloga, ističu u KBC-u Rijeka.


“Kao prvo, sve veći broj pacijentica liječi se po principu jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice, odnosno u ambulantama poliklinike.Prostori Nove bolnice su tako i planirani, što će uvelike olakšati organizaciju takvog načina rada. Drugim riječima, velik prostor predviđen je za razne usko specifične ambulante koje će pokrivati sve uže specijalnosti unutar ginekologije i perinatologije.


Zavod za humanu reprodukciju u Novoj bolnici na Sušaku bit će opremljen najsuvremenijom opremom iz područja medicinski pomognute oplodnje, što će omogućiti pružanje zdravstvene usluge liječenja neplodnosti koja zadovoljava najviše svjetske i europske standarde.Zavod će biti opremljen za potpuno individualizirani pristup svakom paru, a također će biti tehnološki opremljen za liječenje neplodnosti i najzahtjevnijih slučajeva.


Prostor novog Laboratorija za biologiju reprodukcije, koji je sastavni dio zavoda, tehnološki će ispunjavati sve standarde koje Europska unija propisuje za rad s krvi”, poručuju.


Glavna misao vodilja


Istovremeno, operacijske sale bit će integrirane i opremljene na razini da se pacijenticama koje boluju od benigne ili maligne ginekološke bolesti može pružiti jednaka razina zdravstvene zaštite kao i u najboljim europskim i svjetskim centrima.Kao jednu od većih prednosti Nove bolnice vide u činjenici što će na istom lokalitetu i u istoj zgradi biti smještene Klinika za ginekologiju i porodništvo i Klinika za pedijatriju.


“To će neusporedivo unaprijediti razinu zdravstvene zaštite za majku i dijete, što je i bila glavna misao vodilja od početka izrade projekta Nove bolnice”, poručuju iz KBC-a Rijeka.