Prijem u Gradu

FOTO Šarenilo, veselje i smijeh na Korzu 16: Male maškarice preuzele od Filipovića ključeve Rijeke

Jakov Kršovnik

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANECRIJEKA – Riječki gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima te meštrom i kraljicom Riječkog karnevala Sandijem i Majom Babin u gradskom je poglavarstvu primio predstavnike 53 maškarane grupe koje sudjeluju na 26. Dječjoj karnevalskoj povorci. Očekuje se oko pet tisuća mališana koji će proći Korzom od Rive do Exportdrva gdje im je pripremljena okrjepa.


Iz gradske uprave pripremili su svakoj maškaranoj grupi ključ grada isprintan na 3D printeru u riječkoj razvojnoj agenciji Porin te druge prigodne poklone za mališane. Gradonačelnik Marko Filipović zadovoljan je odazivom te se očekuje kako će grad biti pun maškara.


Foto galerija: Primanje za male maškare Foto: Ana Križanec


– Nadam se da će sve proći u najboljem redu, poslužilo nas je vrijeme i očekujem dobru zabavu danas. Danas je i Davis cup u Dvorani Zamet tako da će svatko pronaći nešto za sebe. U gradu je šušur, a sve je to uvod u veliku karnevalsku povorku za dva tjedna 19. veljače, kazao nam je gradonačelnik. Svoju masku za veliku Riječku međunarodnu karnevalsku povorku nije htio otkriti, samo je poručio da će biti aktualna, ali je s nama podijelio kako kao dijete nije aktivno sudjelovao na Dječjoj karnevalskoj povorci.
Meštru Riječkog karnevala Sandiju ovo je prva “prava” Dječja karnevalska povorka, nakon što je prošle godine preuzeo službu meštra od Tonija nakon 31 godine Tonijeva meštrovanja, budući da je lani povorka izvanredno bila u ljetnom terminu.


– Presretan sam i prezadovoljan, vrijeme ne da nas služi nego je idealno. Oko pet tisuća mališana će sudjelovati u povorci. Šarenilo, veselje, smijeh, zadovoljstvo. Ovo mi je jedna od najdražih maškaranih manifestacija, jednostavno neprocjenjivo, kaže meštar Sandi koji je od malih nogu sudjelovao u povorci.– Pa i prije, no što sam se rodio, dok sam bio mami u trbuhu, ona je već krenula po maškarama, tako da sam u ovome stvarno cijeli život, zaključuje Meštar.


Kraljica Riječkog karnevala Maja Babin, kaže da je u Dječjoj karnevalskoj povorci više sudjelovala kao učitelj i pratnja i majka te joj se uvijek veseli.


– Lijepo je vidjeti dječja nasmijana lica, šarena, ozarena. Veselju nema kraja, kazala nam je kraljica.


Odgajateljica iz Dječjeg vrtića Čavlić, Zora Juretić, kazala nam je kako su maškare na Čavlima tradicija, koju vole i djeca.– Prenosimo je na iduću generaciju pa tako i ove godine. Ima nas 143, a došli smo kao pošade, zaštitni znak našega kraja, rekla nam je Juretić.


Tina Burić, učiteljica razredne nastave u Područnoj školi, došla je sa svojim učenicima kao dio grupe OŠ Bakar.


– Ima nas šezdesetak učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Evo treću smo godinu na karnevalu u sklopu projekta Spretni i sretni. Prošle smo godine bili zdrava hrana, a ove smo sportaši. Veselimo se i jedva čekamo da povorka počne, kazala nam je Burić.