Tradicionalno

VIDEO/FOTO Pogledajte kako je bilo na Gastrofešti na Korzu uz rižoto i domaće vino

Valentina Botica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ove godine, Riječani su čekali u dugom redu kako bi dobili porciju rižota od liganja uz kapljicu žlahtine



Lijepo vrijeme, dobro raspoloženje i miris rižota – kombinacija za još jednu odličnu Gastrofeštu.



Tradicionalno, blagdan Sv. Vida u Rijeci se obilježava na brojne načine, a mnogima najomiljeniji je morska spiza u kasno jutarnjim satima.


Foto galerija: Gastrofešta na Korzu Foto: Vedran Karuza




Ove godine, Riječani su čekali u dugom redu kako bi dobili porciju rižota od liganja uz kapljicu žlahtine.


Zadaća pripreme i podjele obroka bila je na leđima ekipe Studentskog centra Rijeka, koji su u akciji već od 7:00 ujutro.



“Danas oko 7 je sve startalo, već se kuhalo. Posao nije naporan, vani je pa je ok. Lijepo nam je, iako ovaj dio manifestacije najmanje osjeti manifestaciju”, rekao nam je djelatnik Studenskog centra u pauzi između pripremanja velikog lonca punog liganja.


Kao svaka Gastrofešta, ni ovogodišnja nije prošla bez gradonačelnika Marka Filipovića, koji je svima zaželio sretan Dan sv. Vida i Grada Rijeke: “Pripremili smo cijeli niz aktivnosti danas i kroz ovaj tjedan, drago mi je da se veliki broj građana odazvao na aktivnosti koje smo pripremili”.



Gradonačelnik se osvrnuo i na svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljene nagrade Grada Rijeke, među njima i one za životno djelo Ljubi Španjolu: “Odužili smo se onim najzaslužnijim građanima koji su dali svoj veliki doprinos razvoju Grada na Rječini i u tom kontekstu želim istaknuti činjenicu da je Dan sv. Vida za sve nas poseban i da ga obilježavamo cijelim nizom manifestacija”, rekao je Filipović.



Riječani koji su uživali na Korzu zadovoljni su ovom manifestacijom što se tiče hrane, doživljaja i organizacije, a neki su nam rekli kako im je vrlo drago vidjeti da se tradicija i dalje održava iz godine u godinu.


“Rižoto je bio izvrsan, svake godine je sve bolje. Tako smo se veselile ovom danu, čekamo ga već od 2021.” rekle su Ela i Andrea kojima je i veličina porcije bila više nego dovoljna.



“Sve je na nivou, odlično i puno bolje nego doma. Ovo je tradicija za koju bih volio da se nikad ne zaboravi i da se tako nastavi. Samo pohvale”, rekao nam je zadovoljni gospodin.



Posluženo je približno tri tisuće porcija, koje su pripremljene od čak 350 kg liganja, 140 kg riže i 40 litara maslinovog ulja.
Organizatori su zadovoljni, a sve je upotpunila pjesma klape Nevera ispred Radio Rijeke.


Namirnice za ovogodišnju Gastrofeštu osigurali su Plodine d.d., Brodokomerc Nova d.o.o. i PZ Gospoja Vrbnik.


Foto Vedran Karuza